ЕФЈ: Политичко уплитање у рад медија на Косову током пандемије коронавируса

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Европска федерација новинара (ЕФЈ) позива медије на Косову да се суздрже од повећавања тензија током здравствене кризе.

Стављање Северне Митровице у карантин довело је до неприкладног и неетичког медијског извештавања. ЕФЈ снажно осуђује те противречности у извештавању неких медија на Косову које показују снажно политичко уплитање.

Непроверене тврдње и провокативна питања која је постављао новинар Радио-телевизије Косова (РТК), док је у суботу увече уживо извештавао из Северне Митровице за вечерњи дневник, изазвале су талас реакција на Косову. Ови коментари могу да допринесу увећању тензија између српских и албанских заједница.

„Сињали“ информативни портал, чији је власник адвокат Бесник Бериша (Besnik Berisha), политички саветник бившег премијера, у петак је створио контроверзу објављивањем имена, адреса и датума рођења 210 грађана, углавном Срба и Рома, који су смештени у карантин у Северној Митровици и другим градовима. Након што су се јавност и Удружење новинара Србије на Косову (УНС-Косово) побунили, „Сињали“ је замаглио личне податке ових грађана.

Мисија ОЕБС-а на Косову позвала је медије да поштују приватност пацијената и да ни на који начин не откривају идентитет заражених. „Ситуација са COVID-19 захтева солидарност и сарадњу у целом друштву, као и између власти у региону“, саопштила је Мисија ОЕБС-а.

„Очигледно је да неки политичари, почевши од председника Србије, Александра Вучића и косовског председника, Хашима Тачија, користе кризу изазвану коронавирусом како би подстакли политичке и социјалне тензије ради личних интереса. Позивамо новинаре да не играју њихову игру и да делују у јавном интересу“, рекао је генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутиерес (Ricardo Gutierrez).

ЕФЈ је данас затражио од Независне комисије за медије на Косову да истражи ова неетичка извештавања и да настави да пажљиво надгледа рад медија.

Извор: ЕФЈ (Текст изворно преведен са енглеског)/КоССев