Захир Танин позива на поштовање људских права на Косову у ситуацији изазваној пандемијом вируса COVID-19

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После објављивања имена особа српске националности које су наводно у изолацији због сумње да су имали контакт са особама оболелим од вируса COVID-19 у појединим медијима, такво непрофесионално извештавање су осудили и позвали на заштиту личних података, Удружење новинара Србије, ОЕБС, УНМИК, Омбудсман и велики број организација цивилног друштва и појединаца. Такође, позване су све косовске институције да подједнако третирају све грађане Косова.

Специјални представник генералног секретара Уједињених нација Захир Танин је посебно позвао све косовске институције и актере да поштују људска права.

“СПГС Танин је подвукао важност одговора на изазове везане за људска права који произилазе из тренутне здравствене кризе и мера да се она заустави. Охрабрио је све институције и актере да будно прате могуће случајеве стигматизације и дискриминације везане за борбу против COVID-19 и позвао на инклузиван одговор како би се осигурало да нико није изостављен. СПГС Танин је такође поновио позив косовске Агенције за заштиту личних података да се поштује право пацијената на приватност и уздржи од објављивања њихових личних података, укључујући и од стране медија. Танин је уверен да ће Косово превазићи предстојеће изазове, а УНМИК је уз све институције и релевантне актере у борби против COVID-19, док наставља да промовише и штити људска права за све на Косову,” истакао је СПГС Танин, преноси се у саопштењу достављеном медијима.

А.Ћ.