Уредница портала КоССев приведена на новинарском задатку

Татјана Лазаревић, Фото: КоССев

Припадници Косовске полиције привели су данас нешто после 14 часова уредницу портала КоССев, Татјану Лазаревић, на путу из Косовске Митровице ка Малом Звечану, која се у том тренутку налазила на новинарском задатку. За обављање задатка новинарка портала КоССев кретала се пешачком стазом преко Малог Звечана јер је саобраћај Митровица-Звечан обустављен овог понедељка, а само неколико дана након што је уведена мера карантина за општине Косовска Митровица и Звечан након повећања броја случајева коронавируса у овом општинама.

По увођењу рестрикција кретања крајем марта, косовско Министарство унутрашњих послова потврдило је да се одлука о забрани кретања грађана не односи на новинаре који извештавају са терена о ситуацији услед ширења коронавируса.

Упркос томе, уредница нашег портала приведена је током задатка провере ситуације у Дому здравља у Звечану а након јутрошње објављене вести о ситуацији у болници у Грачаници, и који је требало да буде део серије текстова о функционисању здравствених институција у српским срединама током пандемије коронавируса. Такође и током новинарског задатака осматрања атмосфере у општинама Северна Митровица и Звечана током мере карантина на снази, односно мере потпуне обуставе кретања, а што је такође део серије текстова о којима КоССев редовно извештава сликом, текстом и видео материјалом.

Приликом привођења уреднице портала КоССев, она је код себе имала две новинарске легитимације, које је показала припадницима интервентне јединице који су је зауставили и инсистирали да пође у полицијску станицу, позвавши патролу. Носила је рукавице и маску, и код себе у торби носила је диктафон.

Како је речено у полицији, уредница КоССев портала приведена је на основу кршења здравствене мере забране кретања.

Портал Косово-онлине је објавио фотографије које је потписао као своје, а које су на основу онога што се на њима види, како је у међувремену потврдила Лазаревић, снимљене непосредно приликом њеног заустављања од стране интервентне јединице, у тренутку када ни она није знала да ће бити приведена. У близини, како је у међувремену потврдила Лазаревић, није било у том тренутку других особа осим интервентне јединице, осим уколико НН лице није било скривено, нагласивши да је то пут изван града и отворен простор. Исте фотографије уз текст објавио је и ТВ Мост.

Ово је још један у низу притисака на новинаре нашег портала и покушај спречавања извршења новинарских задатака. Подсећамо, почетком недеље, новинару нашег портала замерено је то што конференцију за медије Кризног штаба преносимо уживо путем наше Фејсбук странице, уз оцену да имамо „превише слободног времена“ и „постављамо којекаква питања“.

Извор: КоССев