Осуда привођења уреднице портала Коссев, Татјане Лазаревић

Јучерашње привођење уреднице портала Коссев Татјане Лазаревић од стране Косовске полиције, данас су осудили многи појединци, новинарска удружења, домаће и стране невладине организације и медијске куће. Раније јуче је хапшење новинарке осудило Удружење новинара Србије, као и Независно удружење новинара Србије.

Своју забринутост је изразио представник ОЕБС-а за слободу медија из канцеларије у Бечу, Харлем Десир, Српски национални форум, као и Асоцијација новинара Косова

Група организација цивилног друштва са Косова, окупљена око платформе “Емпирика”, такође је осудила хапшење Татјане Лазаревић.

Саопштење Емпирике преносимо у целости.

Најоштрије осуђујемо јучерашње привођење уреднице портала КоССев, Татјане Лазаревић од стране Полиције Косова због наводног кршења забране кретања.

Слобода медија је једна од тековина савремене цивилизације, а њен значај се посебно огледа данас, када је у току глобалне кризе изазване пандемијом COVID-19 неопходно да добијемо тачне и правовремене информације. Отуда сматрамо неприхватљивим да јавне институције, укључујући Полицију Косова, утичу на спречавање новинара за обављање својих активности на извештавању о пандемији.

Подсећамо да се по одлуци Владе Косова забрана кретања не односи на новинаре који извештавају са терена о ситуацији услед ширења коронавируса.

Позивамо полицијски Инспекторат да што пре утврди да ли су у овом случају припадници Полиције Косова прекршили своја овлашћења, а од тужилаштва захтевамо да одустане од кривичног гоњења Татјане Лазаревић.

Такође позивамо Владу Косова да инсистира на правилном спровођењу својих одлука, а од међународних институција и организација очекујемо да осуде овај поступак Полиције Косова.

Саопштење потписали:

Нова друштвена иницијатива – НСИ
Институт за територијални економски развој – ИнТЕР
Портал Црно бели свет
Локална иницијатива ЛИНК
Грачаница Онлине
Центар за заступање демократске културе – АЦДЦ
Комуникација за развој друштва – ЦСД
Медија Центар Чаглавица
Центар за социјалне иницијативе
Форум за развој и мултиетничку сарадњу -ФДМЦ
Алтернативно удружење