Главни одбор ЛДК подржао Мустафин предлог за коалицију са ААК, НИСМА-АКР и мањинским заједницама

Иса Мустафа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Главни одбор ЛДК већинским бројем гласова подржао је предлог лидера ове странке, Исе Мустафе, да уколико дође до тога, уз поштовање уставних норми, ова странка преузме мандат за формирање владе и „уложи напоре за формирање владе у коалицији са ААК, НИСМА-АКР и мањинским заједницама“.

Како преносе приштински медији, од 124 чланова Главног одбора, 114 је гласало, од тога су се 108 огласило „За“ усвајање предлога.

„Част ми је што могу да објавим да до краја рока за изношење свог става – данас до 16:00, на постављено питање – ‘да ли се слажете са тим да ЛДК преузме мандат за формирање Владе, ако се овај мандат додели уз поштовање уставних норми и са напорима да се формира Влада у коалицији са ААК, НИСМА-АКР и мањињске заједнице од 124 члана главног одбора ЛДК, 114 је гласало, од чега је 108 било за, шест је било против, а 10 није гласало“, поручио је председник странке, Иса Мустафа, преноси Коха.

Мустафа подсећа да се прошле године Главни одбор ове стране изјаснио за коалицију са Самоопредељењем која више не постоји након што је изгласано неповерење влади, те да се огласио да је против коалиције са ПДК.

Са друге стране, није изражен став против коалиције са ААК, НИСМА-АКР, као и са странкама које представљају невећинске заједнице, додао је Мустафа.

Мустафа поручује да ће будућа влада имати као своје главне циљеве: моментално суочавање са пандемијом COVID-19, економски опоравак од последица пандемије, закључивање споразума са Београдом са обостраним признањем и борба против криминала и корупције.

Вођа ЛДК затражио је од чланова Главног одбора јуче да се изјасне у вези са овим предлогом иако још увек не постоји реална могућност да ова странка формира владу, јер на основу косовског устава, након изгласавања неповерења влади, право да то уради има странка победница на изборима – ЛДК, која би требало да достави име мандатара косовском председнику.

Са друге стране, и након два позива који је председник Косова упутио лидеру Самоопредељења, Аљбину Куртију, за достављање имена за мандатара, одговор није стигао.

Из Самоопредељења које се, за разлику од већине парламентарних странака на Косову, залаже против формирања нове владе, тј. за одржавање нових избора након пандемије коронавируса, у више наврата је саопштено да је председник пожурио са захтевом за именовање мандатара, те да је садашња влада у оставци фокусирана на борбу против пандемије коронавируса.

Извор: КоССев