Na Kosovu od korona virusa obolelo 387 osoba, građanima dozvoljeno kretanja 90 minuta, raspored se menja svakog trećeg dana

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Po najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje u Prištini, na Kosovu je od korona virusa obolelo 387 osoba, izlečeno je 66,

Po najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje u Prištini, na Kosovu je od korona virusa obolelo 387 osoba, izlečeno je 66, a umrlo je osmoro ljudi.

Danas su stupile na snagu nove mere Ministarstva zdravlja Koosva, kojima se građanima dozvoljava kretanje od 90 minuta tokom dana kako bi obavili kupovinu ili administrativne poslove. Zabranjuje se vožnja automobilima u gradovima, ali nije pojašnjeno da li to znači i putovanje od sela do sela, koja nisu u karantinu.

Poljoprivrednici će moći uz dozvolu opštinskih odeljenje za poljoprivredu da budu na svojim imanjima od 08:00 – 20:00 časova, samo ukoliko rade neke poljoprivredne radove. Takođe, uz specijalnu dozvolu, zdravstveni i javni radnici, kao i policija i vatrogasci, mogu se kretati bez vremenskog ograničenja. Novinarima nije potrebna nikakva dozvola i oni mogu obavljati svoj posao, a sa sobom moraju imati novinarsku legitimaciju i lična dokumenta, kao i zaštitnu opremu.

Na slici ispod je raspored kretanja građana, na osnovu pretposlednjeg broja svog ličnog broja iz lične karte, koji nažalost nije preveden na srpski jezik.