Епархија уживо преноси Васкршња служења, владика: Надамо се да ће то бити утеха

епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Епархија рашко-призренска од данас преко налога на својим друштвеним мрежама уживо преноси црквена богослужења уочи Васкрса, као и Васкршњу литургију. Надамо се да ће то бити утеха нашим верницима који нису у могућности да за најрадоснији празник буду са нама, поручио је Владика Теодосије за КоССев.

У свим манастирима и храмовима Епархије Рашко-призренске врше се редовна богослужења. Због новостале ситуације у пандемији коронавируса, међутим, није омогућено да верници као раније посећују храмове у већем броју.

„Ми смо због тога преузели да одавде из манастира Грачаница, преносимо богослужења, како јутрења Великога Петка, тако и вечерас. Исто тако, када смо износили плаштаницу и на јутрење Велике Суботе када будемо певали статије“, казао је Владика, нагласивши:

„Нарочито у поноћ, уочи Васкрса, када се буду служили јутрење и Васкршња литургија“.

Преношење служења уследило је након захтева верника са КиМ-а који ове године не могу да буду у храмовима, како се то овде традиционално чини у великом броју сваке године – скоро у свим црквама и манастирима.

„Надамо се да ће то бити духовна утеха за многе наше браћу и сестре који седе у дому и са својим најмилијима дочекују најрадоснији празник васрксења Христовог“, поручио је верницима владика Теодосије.

У 19 часова вечерас из манастира Грачаница преносиће се уживо статије, након данашњег преноса изношења плаштанице.

Васкршњи празници се ове године и за католике (који су га прославили у прошлу недељу) и за православце прославља усред пандемије коронавируса. На делу је забрана окупљања, али и изласка, па ове дане већина проводи у својим домовима.

На Косову се спроводе најновије мере косовског министарства здравља, могућност 90-минутног кретања дневно.

Епархија рашко-призренска издала је средином прошлог месеца упутство и савете за вернике и свештенике у вези са упражњавањем својих верских потреба и начина функционисања цркви и манастира у време пандемије.

Манастири су затворени за посетиоце, а цркве отворене да се верницима не би ускраћивало право доласка и присуствовања служењима, а епархија апелује да се поштују мере које су прописале здравствене власти.

Извор: КоССев