Из Београда хиљаду тестова за корона вирус стигло у Приштину

Илустрација фото: pixabay/geralt

Србија је донирала 1.000 тестова за корона вирус Институту за јавно здравље у Приштини, у оквиру сарадње региона против COVID-19, потврдио је портпарол косовског Министарства здравља, Фаик Хоти за КоССев.

Са друге стране, како наводи, Косово је „омогућило лекарским тимовима из Србије да периодично улазе на Косово ради пружања медицинских услуга припадницима српске заједнице, а на захтев градоначелника из општина са српском већином.

Додаје да уједно косовско Министарство здравља преко Института за јавно здравље врши тестирање свих мањина, укључујући Србе, те да је обезбедило професионалну заштитну опрему и здравственом особљу у општинама са српском већином.

„Пандемија би требало да помогне људима да покажу солидарност и помажу једни другима како би се заштитило здравље грађана без разлике“, додао је Хоти за КоССев

Како је претходно писала Газета Еxпресс, задужен за уручење донације био је официр за везу са Приштином, Дејан Павићевић, преко прелаза Јариње.

Претходно је Хоти у објави на Фејсбуку саопштио да ће Косово данас добити још две хиљаде тестова, те да ће се данас уједно знати ко је добио на тендеру за набавку још од 10.000 до 13.000 тестова на Косову.

Донација из Београда стиже само два дана након што је министар здравља Србије, Златибор Лончар, разговарао на видео конференцији са косовским министром здравља, Арбеном Витиом, о ситуацији у вези са вирусом корона на терену, сарадњи и мерема за борбу против пандемије.

Домаћин видео конференције посвећеној хитној ситуацији са COVID-19 на Западном Балкану је била Италија.

Након конференције Италијански амбасадор у Приштини, Никола Орландо, у објави на Твитеру, поздравио је посвећеност министара здравља „у превазилажењу дистанце и фокусирању на здравље свих грађана као приоритету“.

Већ наредног дана, стигла је заједничка порука подршке министрима и од стране америчких амбасадора у Београду и Приштини, Ентонија Годфрија и Филипа Коснета.

„У време паднемије охрабрује то што видимо да министри здравља сарађују као комшије, како би служили и заштитили све заједнице на Косову и у Србији“, поручио је Коснет.

Годфри наводи да Београд и Приштина сарађују „на конкретне и практичне начине како би се сачували животи током пандемије, делећи опрему и знање“.

„Надамо се да ће ове мере којима се ствара поверење показати неопходност сарадње. Спасићемо животе само ако радимо заједно“, поручио је.

Амбасадори су се захвалили италијанској влади што је била домаћин видео конференције и поручили „заједно ћемо победити COVID-19“.

Извор: КоССев