Лајчак са Ракићем и Куртијем о наставку дијалога и борби против пандемије

Мирослав Лајчак, ФОТО: Wikimedia Commons/EU2016

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, потврдио је данас да је у оквиру дискусије са политичким лидерима региона, разговарао са косовским премијером у оставци Аљбином Куртијем и градоначелником Северне Митровице, Гораном Ракићем.

У објави на Твитеру поручио је да су разговори били корисни и продуктивни.

„Настављајући разговоре са политичким лидерима у региону, разговарао сам и са другим партнерима – са вршиоцем дужности премијера Аљбином Куртијем и Гораном Ракићем. Имали смо продуктивне и корисне разговоре у вези са наставком дијалога и помоћи ЕУ у вези са COVID-ом 19“.

Да је Ракић разговарао са Лајчаком, заједно са потпредседником своје странке, Игором Симићем, саопштено је на Фејсбук страници Српске листе.

„Путем видео позива разговарало се о заједничким напорима за сузбијање пандемије, као и о потреби да се спрече било какве једностране акције које могу додатно да отежају дијалог Београда и Приштине“, наводи се у објави.

Курти: Да ли си убедио српску страну да одустане од размене територија?
Косовска влада се потом огласила саопштењем, поручивши да је Курти Лајчака информисао о ситуацији у вези са COVID-ом 19, као и о мерама које је косовско Министарство здравља предузело у борби против коронавируса.
Други део разговора био је посвећен дијалогу Београда и Приштине, те му је Курти саопштио да тренутно анализира до сада постигнуте споразуме, као и да води разговоре са странкама које ће бити укључене у овај процес.
Лајчака је упитао – „да ли је убедио српску страну да одустане од идеје размене територија између Косова и Србије“, наводи се у саопштењу косовске владе.
Саговорници су сагласни да би требало да се настави са дијалогом на релацији Београд-Приштина, чим се заврши пандемија коронавируса.

Лајчак је постављан за представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине 2. априла ове године и његов мандат трајаће до 1. марта 2021. године.

Убрзо након преузимања мандата разговарао је са косовским премијером у оставци, који му је, између осталог, саопштио да ће убрзо саставити тим за дијалог са Београдом, који ће он да предводи, а чији ће чланови бити председник, председница скупштине и представници партија, међу којима је и Српска листа.

Лајчак је разговарао и са косовским председником и председником Србије, поручивши им да је спреман за наставак дијалога, али и да је морао да одложи планове услед новонастале ситуације са пандемијом коронавируса.

Извор: КоССев