Veliki petak, najtužniji dan za pravoslavne vernike

икона распећа

Za pravoslavne vernike i Crkvu, danas je najtužniji dan, dan kada je razapet Isus Hrist. Hristovo stradanje, smatra se smrću za spasenje sveta.

Za pravoslavne vernike i Crkvu, danas je najtužniji dan, dan kada je razapet Isus Hrist. Hristovo stradanje, smatra se smrću za spasenje sveta. Danas se posti, do Vaskrsa se ne peva, a zvona u pravoslavnim crkvama i manastirima ne zvone, već se bogosluženje najavljuje klepalom. Hristos je svojim dželatima oprostio rečima: “Oče, oprosti im, ne znaju šta rade.”

Crkva se danas seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom raspeću, od trenutka kada je Isus izveden pred sud Pontija Pilata, pa sve do momenta kada je skinut sa krsta i položen u grob koji su čuvali vojnici kako bi sprečili da neko ukrade telo.

Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto ispred olatara, koji simbolizuje Hritov grob.

Danas se u pravoslavnim hramovima ne služi liturgija, već se čitaju Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Običaj je da se farbaja vaskrđnja jaja, uglavnom srvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv.

U mnogim crkvama i manastirima je ovekovečeno Stradanje Isusa Hrista, a u bogatom freskopisu manastira Visoki Dečani, detaljno je oslikano sve što se u Velikim danima dešavalo sa Hristom, piše na veb prezentaciji Eparhije raško-prizrenske.

A.Ć.