Велики петак, најтужнији дан за православне вернике

За православне вернике и Цркву, данас је најтужнији дан, дан када је разапет Исус Христ. Христово страдање, сматра се смрћу за спасење света. Данас се пости, до Васкрса се не пева, а звона у православним црквама и манастирима не звоне, већ се богослужење најављује клепалом. Христос је својим џелатима опростио речима: “Оче, опрости им, не знају шта раде.”

Црква се данас сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу, од тренутка када је Исус изведен пред суд Понтија Пилата, па све до момента када је скинут са крста и положен у гроб који су чували војници како би спречили да неко украде тело.

На Велики петак се у храмовима износи плаштаница на посебно украшен сто испред олатара, који симболизује Хритов гроб.

Данас се у православним храмовима не служи литургија, већ се читају Јеванђеља о догађајима у дане Страдања. Обичај је да се фарбаја васкрђња јаја, углавном срвеном бојом, која симболизује Христову крв.

У многим црквама и манастирима је овековечено Страдање Исуса Христа, а у богатом фрескопису манастира Високи Дечани, детаљно је осликано све што се у Великим данима дешавало са Христом, пише на веб презентацији Епархије рашко-призренске.

А.Ћ.