Допремљени лекови за повратнике у Клини и Истоку

Клина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Министарство за заједнице и повратак омогућило је допремање бесплатних лекова и инсулина хроничним болесницима који су осигураници при здравственом систему Републике Србије, а живе на Косову па ове лекове не могу бесплатно да добију.

Због ситуације око коронавирса, хронични болесници из Истока и Клине већ неко време нису били у могућности да дођу до својих редовних терапија. Након што је општинска Канцеларија за заједнице и повратак обавештена о овом проблему, један контингент је допремљен санитетским возилом Дома здравља из Штрпца, а касније и подељен корисницима у Истоку и Клини.

„Били смо у тешкој ситуацији, нисмо могли да преузмемо ове лекове. Нисмо нашли никакву могућност, зато смо са директорицом Драганом (Пантић) одлучили да пошаљемо затев министру за заједнице и повратак Далибору Јевтићу. Тако су ови лекови стигли у најкраћем року“ казао је Ранко Костић из општинске Канцеларије за заједнице и повратак у Клини.

„Иначе радимо у тешким условима, тако да нам је Ковид-19 само отежао стање на терену. Без ове доставе би нам, свакако, даљи рад био све тежи и тежи. На терену имамо дијаберичаре којима је инсулин неопходан и значи им буквално живот. Имамо астматичаре који зависе од пумпица и свега осталог. Имамо преко 50 пацијената на терену у општини Клина, плус додатно општина Исток и Осојане“, рекла је за РТВ Херц Милица Здравковић из Дома здравља Исток.

Портпарол Министарства за заједнице и повратак Урош Сталетовић наводи да је институционална сарадња у решавању проблема итекако важна.

„Слободно могу да кажем да је ово само део активности које Министарство за заједнице и повратак спроводи у овим тешким и изазовним тренуцима. Иначе, и сам министар и његови сарадници су свакодневно на терену. Из овога се кристално јасно може видети колико је важна инстиуционална сарадња, тј. сарадња Приштине и Београда како би обичан народ могао, колико-толико у овим тешким временима несметано да фукционише и да задовољи своје основне потребе“, казао је Сталетовић.

Вршилтељка дужности директорице Дома здравља у Истоку Драгана Пантић је казала да без ових лекова ни на који начин не би могли да помогну људима на терену да добију редовну терапију.

„Пацијенти су били на измаку са терапијом, ми то можемо да контролишемо нашом апотеком, имамо у њиховој евиденцији електронски рецепт, до када важи и када треба да подигну. Успели смо сада да у два наврата углавном снабдемо све оне који су били критично са терапијом. Планирамо још једну испоруку, за пацијенте који имају временски период када треба да подигну лекове, од 21. до 28. Ако буде прилике, и то ћемо урадити“.

Хронични болесници којима је трепија подељена истичу да лекови за њих значе живот и наводе да услед ограниченог кретања лекове тешко набављају и да су веома захвални.

Осим у овим општинама, министраство је омогућило доставу лекова и за хроничне болеснике и дијабетичаре из општине Штрпце.

Подсетимо, Радио Гораждевац је прошле недеље објавио извештај о породицама у Клини, које су остале без лекова.

Извор: РТВ Херц, Радио Гораждевац