Тачи Куртију по четврти пут: Не троши време, пошаљи име кандидата за премијера

Аљбин Курти и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Размена писама се наставља. Након Куртијевог одговора Тачију, пар сати касније, косовски председник је јуче по четврти пут јавно захтевао од Самоопредељења да му се достави име мандатара за формирање владе.

И док Курти тражи одговоре на своја питања у претходним писмима, Тачи подсећа косовског премијера у оставци да му није доставио име мандатара, те да „неодбијање подразумева достављање имена“.

„Дозволите ми да Вам нагласим да неодбијање са ваше стране подразумева да доставите име кандидата/кандидаткиње за премијера. Али ви још увек то нисте учинили, насупрот чињеници да сам вам послао три захтева тим поводом“, написао је Тачи Куртију.

Тачи је још једном апеловао да у складу са Уставом пошаље име кандидата за премијера.

„С тога још једном, у складу са чланом 95. Устава и пресудом Уставног суда у случају К0103/14, Вас молим да ми пошаљете име кандидата за премијера без губљења времена“, поручио је Тачи Куртију.

Подсетимо, претходно је косовски премијер у оставци, одговорио на треће писмо косовског председника који захтева од њега да му достави име мандатара за састављање владе.

Не одбацује захтев за слање имена мандатара али жели изборе чим прође пандемија коронавируса, још једном му је поновио.

Са друге стране, Курти је уједно затражио појашњења о „коришц́ењу двоструког стандарда који Тачи и политичке странке покушавају противуставно да му наметну“.

„Након вашег одговора, можда ц́у имати јаснији разлог овог инсистирања на бављењу секундарним и терцијарним питањима, у време када сви морамо да се ујединимо у борби против заједничког непријатеља – ЦОВИД-19“, поручио му је.

Насупрот Самоопредељењу и Аљбину Куртију, којем се не жури да достави име новог мандатара, правдајући овакву одлуку борбом против пандемије, а са захтевом да се након ње организују нови избори, тренутно су на делу покушаји да се формира нова влада коју би чиниле ЛДК, НИСМА-АКР, ААК и мањинске странке.

Извор: КоССев