Бурно у Приштини: нови мандатар, Самоопредељење најављује протесте, Рашић поднео оставку, уклоњене ограде око зграде Владе

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Мандатар нове Владе Косова је доскорашњи први заменик одлазећег премијера Аљбина Куртија, Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова Исе Мустафе, одлучено је данас на главном одбору те странке. У међувремену је уклоњена ограда између зграде Владе Косова и трга Скендербег, а председница Скупштине Вјоса Османи је донела одлуку да се уклони и ограда између зграде Скупштине и шеталишта. Новопостављени директор Канцеларије за заједнице Ненад Рашић, поднео је оставку због оптужнице која је подигнута против њега.

После јучерашњег састанка Хашима Тачија са представницима парламентарних политичких партија, одлучено да на Косову неће бити нових ванредних парламентарних избора.

“Све странке заступљене у Скупштини осим једне, изјасниле су се за формирање нове владе. Поштујући Устав Републике Косово и законе Косова, даћу мандат било којој странци која докаже да има већину у Скупштини да формира нову владу”, рекао је тачи после састанка.

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Име новог мандатара Тачи није дуго чекао. Демократски савез Косова Исе Мустафе, већ данас је одлучио да то буде Авдулах Хоти. Самоопредељење се по ко зна који пут позива на Устав, као што је рекла и Аљбуљена Хаџиу, министарка правде у Куртијевој влади.

“Састанак са председником је био ван оквира устава и због тога премијер Курти није ни присуствовао. Председник може да се консултује само са политичком странком или коалицијом која је победила на изборима. Понављам, овај састанак је неуставан”, истакла је Хаџиу, после јучерашњег састанка са Тачијем.

Одлазећи премијер је са посебне конференције за медије послао поруку и Хашиму Тачију и осталим партијама, за које каже да су од стране грађана послате у историју: када пиле изађе из љуске, у њу се не враћа.

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Председнику је остало још неколико месеци и жели да ухвати последњи воз. Али последњи воз је за њега отишао. Нема више возова за председника. Ови напори, ови неуставни покушаји, само угрожавају демократију на Косову, али не могу укинути вољу народа и вратити нас у време пре 6. октобра. То је немогуће“, нагласио је Курти.

Следи жалба Уставном суду Покрета Самоопредељење, а онда масовни протести, предвиђени за 4. мај, са слоганом “желимо изборе и не дозвољавамо крађу власти”. У међувремену, ограда између Владе Косова и трга Скендербег је уклоњена. И поред мишљења Косовске полиције да није безбедно да се ограда уклони, Куртијев министар Џељаљ Свечла је одлучио другачије, са чиме се сложио и сам Курти.

“Уклоњена је ограда коју смо намеравали уклонити раније и мислим да смо је касно уклонили. Узео сам у обзир забринутост полиције, међутим, пажљивом проценом смо установили нема недостатка обезбеђења. У потпуности се слажем да владино двориште и трг не би смели да имају препреке у средини”, рекао је Курти.

Данас је и директор Канцеларије за заједнице при Влади Косова Ненад Рашић поднео оставку, после само 21 дан од именовања. Разлог је оптужница која је 10. априла подигнута против њега за злоупотребу службеног положаја и још 18 лица из Одбора за приватизацију. Аљбин Курти је на конференцији за медије рекао да је сигуран да је Рашић невин.

Анђелка Ћуп