Burno u Prištini: novi mandatar, Samoopredeljenje najavljuje proteste, Rašić podneo ostavku, uklonjene ograde oko zgrade Vlade

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Mandatar nove Vlade Kosova je doskorašnji prvi zamenik odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova

Mandatar nove Vlade Kosova je doskorašnji prvi zamenik odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, odlučeno je danas na glavnom odboru te stranke. U međuvremenu je uklonjena ograda između zgrade Vlade Kosova i trga Skenderbeg, a predsednica Skupštine Vjosa Osmani je donela odluku da se ukloni i ograda između zgrade Skupštine i šetališta. Novopostavljeni direktor Kancelarije za zajednice Nenad Rašić, podneo je ostavku zbog optužnice koja je podignuta protiv njega.

Posle jučerašnjeg sastanka Hašima Tačija sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija, odlučeno da na Kosovu neće biti novih vanrednih parlamentarnih izbora.

“Sve stranke zastupljene u Skupštini osim jedne, izjasnile su se za formiranje nove vlade. Poštujući Ustav Republike Kosovo i zakone Kosova, daću mandat bilo kojoj stranci koja dokaže da ima većinu u Skupštini da formira novu vladu”, rekao je tači posle sastanka.

Hašim Tači, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Ime novog mandatara Tači nije dugo čekao. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, već danas je odlučio da to bude Avdulah Hoti. Samoopredeljenje se po ko zna koji put poziva na Ustav, kao što je rekla i Aljbuljena Hadžiu, ministarka pravde u Kurtijevoj vladi.

“Sastanak sa predsednikom je bio van okvira ustava i zbog toga premijer Kurti nije ni prisustvovao. Predsednik može da se konsultuje samo sa političkom strankom ili koalicijom koja je pobedila na izborima. Ponavljam, ovaj sastanak je neustavan”, istakla je Hadžiu, posle jučerašnjeg sastanka sa Tačijem.

Odlazeći premijer je sa posebne konferencije za medije poslao poruku i Hašimu Tačiju i ostalim partijama, za koje kaže da su od strane građana poslate u istoriju: kada pile izađe iz ljuske, u nju se ne vraća.

Aljbin Kurti, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Predsedniku je ostalo još nekoliko meseci i želi da uhvati poslednji voz. Ali poslednji voz je za njega otišao. Nema više vozova za predsednika. Ovi napori, ovi neustavni pokušaji, samo ugrožavaju demokratiju na Kosovu, ali ne mogu ukinuti volju naroda i vratiti nas u vreme pre 6. oktobra. To je nemoguće“, naglasio je Kurti.

Sledi žalba Ustavnom sudu Pokreta Samoopredeljenje, a onda masovni protesti, predviđeni za 4. maj, sa sloganom “želimo izbore i ne dozvoljavamo krađu vlasti”. U međuvremenu, ograda između Vlade Kosova i trga Skenderbeg je uklonjena. I pored mišljenja Kosovske policije da nije bezbedno da se ograda ukloni, Kurtijev ministar Dželjalj Svečla je odlučio drugačije, sa čime se složio i sam Kurti.

“Uklonjena je ograda koju smo nameravali ukloniti ranije i mislim da smo je kasno uklonili. Uzeo sam u obzir zabrinutost policije, međutim, pažljivom procenom smo ustanovili nema nedostatka obezbeđenja. U potpunosti se slažem da vladino dvorište i trg ne bi smeli da imaju prepreke u sredini”, rekao je Kurti.

Danas je i direktor Kancelarije za zajednice pri Vladi Kosova Nenad Rašić podneo ostavku, posle samo 21 dan od imenovanja. Razlog je optužnica koja je 10. aprila podignuta protiv njega za zloupotrebu službenog položaja i još 18 lica iz Odbora za privatizaciju. Aljbin Kurti je na konferenciji za medije rekao da je siguran da je Rašić nevin.

Anđelka Ćup