Амфилохије: Ја сам ипак митрополит Црне Горе, имам обавезе на Цетињу а они нека изволе и хапсе

Митрополит Амфилохије и лидеру Демократског фронта (ДФ) полиција је уручила позив да се јаве Тужилаштву под пријетњом хапшења због присуства сахрани историчару Владу Јовићевићу. Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је да се неће одазвати позиву за саслушање „јер има своје обавезе“.

„Поручујем налогодавцима позива за саслушање да им се нећу одазвати јер имам своје обавезе. Могу то учинити тек после понедјељка и то једино на Цетињу. Ово што се десило је прича за себе, јер на сахрани Влада Јовићевића никог није било осим његова три сина, супруга, калуђери, амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, Андрија Мандић и ја. И сви на прописаном одстојању, казао је он за „Новости“, преносе подгоричке Вијести.

На питање да ли очекује репресивнији одговор надлежних казао је нека изволе да га хапсе.

„Што се мене тиче, нека изволе да хапсе. Па мој претходник Јоаникије убијен је са свештенством, а митрополит Арсеније одлежао шест година у затвору. Да сам ја био у његово вријеме био бих сигурно стријељан или доживотно осуђен у односу на њега“, казао је Амфилохије.

Додао је да „власт може да ради шта хоће и како хоће“.

„Ја сам ипак митрополит Црне Горе… Ова власт нека што себе брука, него брука и Црну Гору пред међународном јавношћу, својим безакоњем и понашањем. Објавили су рат Богу и Цркви која је стварала ову државу“, рекао је митрополит Амфилохије за „Новости“, који је истовремено и егзарх пећког трона.

Извор: Вијести/КоССев