Личне и политичке агенде морају бити остављене по страни како би се спасили животи, рекао је СПГС Танин у Савету безбедности

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Снажно лидерство и политичко јединство, неопходни су на Косову више него икада пре док се води битка против “огромног изазова” који представља COVID-19, рекао је шеф УНМИК-а током обраћања у Савету безбедности.

Започевши свој редовни брифинг изражавањем саучешћа свима у подручју Мисије чији су животи погођени глобалним вирусом, специјални представник генералног секретара Захир Танин говорио је о посебној рањивости Косова у случају већег ширења пандемије.

“Иако медицинско особље улаже херојске напоре, ресурси здравствене заштите на Косову преоптерећени су до крајњих граница.”

СПГС Танин је похвалио брзу реакцију здравствених власти у увођењу мера како би се смањило ширење вируса и поздравио финансијску помоћ од стане држава чланица, кредите Европске уније у износу од 100 милиона еура и хитан зајам Међународног монетарног фонда у износу од 56.5 милиона долара – у исто време позивајући на додатну директну подршку онима који су највише погођени.

Он је такође изразио забринутост поводом унутрашње политичке нестабилности, укључујући и изгласавање неповерења у парламенту, 25. марта.

“Несрећна карактеристика тренутних околности на Косову је да су политичке поделе одвукле пажњу многих лидера од здравствене кризе. Ове поделе допринеле су смањењу поверења јавности у политичко лидерство у време појачане анксиозности и неизвесности.”

СПГС Танин нагласио је фокусирану владу, мобилизацију људи и ресурса, као и снажно лидерство као три кључна елемента за успех победе над COVIDом-19.

“Позивам политичке лидере…. да се фокусирају да уједине своју енергију, а да личне и политичке агенде оставе по страни.”

Он се такође осврнуо на позитивне радње које су предузете у оквиру мисије и ван ње.

Примери преко потребне “позитивне сарадње између заједница и шире” укључују:

  • Побољшану комуникацију и сарадњу здравствених власти у Приштини и Београду, која ја омогућила донацију тестова из Србије и слободан проток основних артикала преко прелаза;
  • Прихватање косовског оператора преносног система КОСТТ од стране Европске мреже оператора преносног система, што ће унапредити регионалну енергетску ефикасност;
  • Именовање специјалног представника од стране Европске уније како би дијалог Београда и Приштине напредовао;
  • Недавне заједничке иницијативе у инфраструктури и транспорту под окриљем специјалног изасланика председника САД;
  • Као и почетно укидање такси од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

СПГС Танин је детаљно објаснио како су УНМИК И УНКТ прилагодили свој рад током пандемије, пружили директну помоћ рањивим заједницама и општинама, подржали локалне здравствене власти, раде заједно са локалним медијским партнерима у ширењу информација везаних за јавно здравље, одговарају на пораст породичног насиља за 36 одсто и блиско надгледају људска права.

Мисија је такође предузела све мере опреза како би заштитила своје особље и до данас нема регистрованих случајева инфекције COVIDом-19.

“Ми смо уз народ на Косову у борби против пандемије COVID-19.”

И док је пандемија тестирала заједнице и становништво широм света, СПГС Танин је изразио поштовање лидерима “са обе стране” који су подржали једни друге у глобалној борби.

“И као што је генерални секретар нагласио једино путем солидарности и уједињеним напорима ми можемо да успемо у превазилажењу овог огромног изазова.

Превод целог текста изјаве СПГС Танина у Савету безбедности на српском језику можете прочитати овде. (ПДФ) 
Превод извештаја ГС на српском језику можете прочитати овде. (ПДФ)