На радилишту у Црнцу код Лепосавића јуче погинуо рудар

фото: Kosovo-mining.org

Рудар из централне Србије погинуо је јуче на радилишту рудника Црнац на крајњем Северу Косова када се део стене који је бушио, обрушио на њега, потврђено је за КоССев у менаџменту Трепче.

У међувремену, потврду и детаље о јучерашњој несрећи за КоССев је дао и заменик командира регионалне полиције Север, мајор Бесим Хоти.
У питању је рудар из Крупња, Н.М. рођен 1968. годиште, који је, према још увек прелиминарним информацијама, у руднику код Лепосавића страдао јуче у преподневној смени између 9 и 10 часова ујутру, на копу између 5. и 6. хоризонта, док је његово тело извађено у 19:30. На лицу места су били припадници форензичког одељења Косовске полиције уз инспектора тржишта рада. Тело је касно синоћ послато у Приштину на обдукцију.

У питању није, како су нам рекли, радник Трепче, већ ангажовани рудар извођача радова, а како је јавио Каллxо, несрећни човек је ’68. годиште.

Тело је извађено у касним поподневним часовима и требало је да буде послато на обдукцију у Приштину.

У менаџменту такође потврђују да су о свему обавештени, односно да су на лицу места у току били надлежни органи, полиција, да је контактиран и дежурни тужилац.

Међутим, портпарол Косовске полиције за регион Север, поручник Бранислав Радовић, до јутрос није имао информацију о јучерашњој трагедији.

Остали детаљи нису познати за сада.

Црнац је рудник олова, цинка и сребра на Рогозни. Има окно на територији општине Лепосавић, док се главни копови налазе дубоко под земљом на територији Србије – Новог Пазара, где такође, постоји и улаз за рудник. Уз Црнац, на Северу Косова активан рудник је Бело Брдо на Копаонику, са идентичним рудама, али и тиме што се окно налази са косовске стране, а руда у централној Србији – Рашки и улазом и са те стране. Значајан број рудара живи на територији Србије.

Извор: КоССев