LVV će se obratiti Venecijanskoj komisiji ukoliko Tači dodeli mandat drugoj partiji

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kancelarija kosovskog premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, obratiće se Venecijanskoj komisiji ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači,

Kancelarija kosovskog premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, obratiće se Venecijanskoj komisiji ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, dodeli mandat za formiranje nove vlade nekoj drugoj stranci, prenosi prištinska Koha.

„Osim Ustavnom sudu, u vezi sa izveštajem i ulogom predsednika u procesu formiranja vlade, obratićemo se i Venecijanskoj komisiji. Ispitujemo oblike kako i kada tako nešto može da se desi“, saopšteno je iz Kancelarije premijera za prištinsku Kohu.

Vršilac dužnosti ministarstva pravde, Aljbulena Hadžiju i zamenica predsedavajuće Skupštine, Arberie Nagavci, danas su zatražile od Tačija da objavi pismo kojim je od LDK zatražio mandat za formiranje vlade.

Iz ove stranke je prethodno najavljeno da će se ukoliko Tači uruči mandat za formiranje vlade nekoj drugoj partiji odmah obratiti kosovskom Ustavnom sudu. Ovo je saopšteno odmah nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio Aljbinu Kurtiju da „nije iskoristio mogućnost da pošalje ime mandatara“ za sastavljanje nove vlade i započeo sa konsultacijama sa parlamentarnim strankama, kada je i saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci koja uspe da okupi većinu.

Samoopredeljenje, za razliku od većine stranaka na Kosovu, ne želi formiranje nove vlade, već održavanje izbora nakon završetka pandemije.

Sa druge strane, u toku su velike pripreme za formiranje koalicije koju će činiti LDK, AAK, NISMA i manjinske stranke, dok je, prema navodima prištinskih medija, moguće da do potpisivanja ovakvog koalicionog sporazuma dođe ove nedelje. LDK je već izabrala kandidata za premijera za formiranje nove vlade – Avdulaha Hotija, koji je u Kurtijevoj vladi vršio funkciju zamenika premijera.

Iako je AKR Bedžeta Pacolija trebalo da bude deo ovog koalicionog sporazuma, kako je sam Pacoli juče saopštio, a preneli prištinski mediji, ova stranka ne želi da bude deo ijedne vlade.

Izvor: KoSSev