ЛВВ ће се обратити Венецијанској комисији уколико Тачи додели мандат другој партији

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Канцеларија косовског премијера у оставци, Аљбина Куртија, обратиће се Венецијанској комисији уколико косовски председник, Хашим Тачи, додели мандат за формирање нове владе некој другој странци, преноси приштинска Коха.

„Осим Уставном суду, у вези са извештајем и улогом председника у процесу формирања владе, обратићемо се и Венецијанској комисији. Испитујемо облике како и када тако нешто може да се деси“, саопштено је из Канцеларије премијера за приштинску Коху.

Вршилац дужности министарства правде, Аљбулена Хаџију и заменица председавајуће Скупштине, Арберие Нагавци, данас су затражиле од Тачија да објави писмо којим је од ЛДК затражио мандат за формирање владе.

Из ове странке је претходно најављено да ће се уколико Тачи уручи мандат за формирање владе некој другој партији одмах обратити косовском Уставном суду. Ово је саопштено одмах након што је косовски председник, Хашим Тачи, поручио Аљбину Куртију да „није искористио могућност да пошаље име мандатара“ за састављање нове владе и започео са консултацијама са парламентарним странкама, када је и саопштио да ће дати мандат било којој странци која успе да окупи већину.

Самоопредељење, за разлику од већине странака на Косову, не жели формирање нове владе, већ одржавање избора након завршетка пандемије.

Са друге стране, у току су велике припреме за формирање коалиције коју ће чинити ЛДК, ААК, НИСМА и мањинске странке, док је, према наводима приштинских медија, могуће да до потписивања оваквог коалиционог споразума дође ове недеље. ЛДК је већ изабрала кандидата за премијера за формирање нове владе – Авдулаха Хотија, који је у Куртијевој влади вршио функцију заменика премијера.

Иако је АКР Беџета Пацолија требало да буде део овог коалиционог споразума, како је сам Пацоли јуче саопштио, а пренели приштински медији, ова странка не жели да буде део иједне владе.

Извор: КоССев