Најављено подизање још једне оптужнице у Хагу

Након што је у фебруару обавестио председницу да ће покренути прве поступке пред Специјализованим већима у Хагу за злочине на Косову, Специјални тужилац покреће још један поступак.

Тужилац је, како је саопштено из овог суда, 23. априла обавестио председницу да намерава да покрене још један поступак пред Специјализованим већима и истовремено затражио и да се одреди судија за претходни поступак, што је у међувремено и учињено, али без детаља о самом судији.

Иако у саопштењима овог суда ни први пут ни сада није непосредно потврђено да је у питању подизање оптужнице, сада се наводи да је председница суда „одредила судију за претходни поступак да испита нову оптужницу коју је поднео специјализовани тужилац“.

„Садржај оптужница остаје поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак“, такође је наведено.

Специјални тужилац је Џек Смит (Jack Smith), амерички тужилац с искуством у истрагама високих политичких личности, као и у међународним кривичним истрагама. Именован је на ту функцију 7. маја 2018. као наследник Дејвида Швендимана (David Schwendiman), а дужност је преузео 11. септембра 2018. године.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од новембра 2018. па до данас, испитало је више стотина особа. Према наводима косовских медија, само 250 бивших припадника „ОВК“ је испитано или је позвано на испитивање до краја прошле године, међу њима и више десетина високо позиционираних припадника некадашње ОВК, који су сада на високим политичким, односно институционалним функцијама.

Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ослободилачке војске Косова, формиран је за процесуирање предмета злочина почињених за време и после оружаних сукоба на Косову у периоду од 1998. до 2000. године.

Суд је део правосудног косовског система, али ће се суђења одвијати у Хагу, у Холандији и бавиће се злочинима које су починили припадници ОВК над цивилима, косовским Србима, али и припадницима осталих заједница, као и над Албанцима, који су наводно били сарадници режима Републике Србије.

Један од најзначајнијих задатака Суда биће да се расветле тврдње изнете у извештају Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, усвојеног у јануару 2011. године.

У Мартијевом извештају се руководство ОВК, укључујући и садашњег председника Косова Хашима Тачија, оптужује за умешаност у „трговину људским органима, отмице и злостављање заробљеника“ током сукоба на Косову.

Овај суд је још од свог оснивања 2015, на мети критика и покушаја опструкције некадашње ОВК, односно дела косовских званичника и институција, а ових се дана у косовској јавности дешава прави потрес након што је изјава сада већ бившег Куртијевог саветника Шкељзена Гашија (Shkelzne Gashi) да су поједини припадници ОВК чинили злочине наишла на лавину осуда, због чега га је Курти и отпустио као свог саветника.

Према Уставном амандману Косова из 2015. на основу ког су формирана Специјализована већа, како је недавно пренео РСЕ, петогодишњи мандат овог суда истиче следеће године.

Извор: КоССев