Амфилохије саслушан у Тужилаштву, тврдио да није прекршио мере

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије саслушан је у цетињском тужилаштву о околностима присуства сахрани др Владимира Јовићевића.

Сахране се у Црној Гори одржавају у породичном кругу због сузбијања ширења короновируса.

Амфилохије је у цетињском тужилаштву тврдио да није прекршио ниједну меру служећи опело на сахрани историчара Влада Јовићевића 23. априла на Ријеци Црнојевића, казао је Вијестима портпарол Основног државног тужилаштва Цетиње, тужилац Душко Милановић.

Саслушање митрополита Амфилохија било је заказно за сутра, али је изјаву дао данас, на личну молбу.

Осим митрополита Амфилохија сахрани Јовићевића присуствовали су један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић и амбасадор Србије у Црној Гори, Владимир Божовић.

Њих двојица још нису саслушани. Изјаву у Одељењу безбедности Цетиње дали су свештеници који су са митрополитом служили опело – Рафаило Бољевић, Данијел Јовановић, Харитон Живков, Николај Античевић, Криснат Бојовић, Александар Лалић и Еустатије Ивановић.

Митрополит Амфилохије је у писаној изјави достављеној медијима казао да је 22. априла након литургије у Манастиру Светог Николе у Ријеци Црнојевића са свештенством, а на позив породице Јовићевић, одслужио опело Владимиру Јовићевићу.

„Више пута смо рекли, а и сада понављамо, да ми немамо право, нити нам пада на памет да вернике, посебно у оваквим моментима, изгонимо из храмова и пријављујемо полицији. Уосталом, у нашим условима, чак и у градским срединама, немогуће је да се покојник достојно и чесно положи у гроб уз поштовање ‘мере’ о физичкој дистанци од 2 метра између лица. А то се, како се види, само од Цркве тражи и изгледа да једино за њу важи та ‘мера’ у Црној Гори“, навео је митрополит Амфилохије у изјави.

Додао је да је први пут за више од 80 година живота и 60 година своје службе два пута позван у Управу полиције да даје изјаве због обављања својих свештених дужности и служби.

„По члану 14 Устава Црне Горе, који је на снази без обзира на пандемију вируса корона или било ког другог вируса, Црква и верске заједнице су слободне у вршењу верских обреда и верских послова“, навео је он.

Митрополит Амфилохије исказао је „људски и епископски протест због тога што се опело и сахрана покојника на овакав начин од стране државних органа злоупотребљавају, правно процесуирају и скрнаве“.

„Принуђени смо да са жалошћу констатујемо да су мере које су уведене због ширења вируса корона од стране једног броја државних органа и носилаца јавних функција, а посебно од провладиних медија, искоришћене, а и даље се користе, за идеолошко-партијско застрашивање верника са позиција јавне власти и масовно кршење Уставом загарантованих права која могу бити ограничена само законом, а не никаквим наредбама и то без проглашеног ванредног стања“, наводи се у изјави митрополита Амфилохија.

Извор: Бета/Н1/КоССев