Арбен Витиа: Ублажавамо мере јер је дневна инфекција смањена на 3%

Фото Министарство здравља Косова

Министар здравља у Влади Косова Арбен Витиа је најавио ублажавање мера јер је дневна инфекција смањена са 27%, када су мере донешене, на 3%. Он се захвалио лекарима и медицинском особљу, али и грађанима на поштовању свих мера које су донешене у борби против вируса COVID-19.

“Имаћемо боље дане са мање заражених, али ћемо имати и теже дане са више заражених, али остајем у нади да нас мере, које ћемо данас представити у сарадњи са вама, неће вратити уназад него ћемо ићи напред”, рекао је, између осталог, Витиа и додао: “Сада смо у ситуацији када нам кривуља вируса и просечна дневна инфекција омогућавају да ублажимо ограничења, али никако и ни на који начин не смемо да запоставимо опасност. Непажња и немар може нас вратити уназад, угрожавајући не само животе и здравље свију нас, већ и наше економско благостање.”

Преносимо предлог нових мера које је најавио министар здравља у Влади Косова (оригинал превод):

“Прва фаза почиње 4. маја, а планирано је да се настави до 18. маја. Током овог периода:

  • Продужава се распоред слободе кретања са 1,5 на 3 сата два пута дневно, ујутро и поподне.
  • Отворени су следећи делови економије; грађевинарство и некретнине; трговина возилима (делимично); трговина на мало (делимично); поправак личних предмета и намештаја; консултантске канцеларије (са основним списковима особља).
  • Распоред и листа дозвољених активности биће објављени одмах након конференције.

Друга фаза би требала да почне 18. маја и трајаће до 1. јуна, а планирано је ублажавање мера, али све зависи од процене епидемиолошке ситуације.

Али имајте на уму да прелазак из прве фазе у другу и потенцијални повратак из друге фазе у прву, зависи од свију нас. Уколико немамо пораст случајева и строго следимо упутства здравствених и владиних институција, тада ћемо кренути напред, али ако се опустимо и брзо почну инфекције, тада ћемо се вратити уназад.

…. Драги грађани, ово су нове мере за прелазак на нову нормалност.

Дозволите ми да разговарам о новој нормалности у време вируса јер желим бити отворен и искрен са вама.

Упркос напретку који смо постигли ових дана, нисмо искоренили вирус. И даље ће бити међу нама. Дакле, иако бисмо желели бити оптимистични, нигде у свету нећемо имати нормалну ситуацију, јер ово није нормална година. Ова година није попут било које друге године и што је пре разумемо, биће нам лакше

Ове године вероватно нећемо имати рођенданске забаве са пријатељима; веридбе, забаве и венчања са окупљањима и нећемо имати ни погребне церемоније са окупљањима. То не значи да нећемо славити рођендане, заручити се и венчавати, али ове церемоније се предвиђају без гостију и без окупљања.

Погребна церемонија може угрозити животе десетак других људи, крунисање љубави двоје људи може се претворити у тугу за стотине других људи.

Не смемо занемарити овај вирус, јер нас може коштати живот.

Ова година ће бити година двометарске удаљености; рукавица и маски и хигијене до максимума. Што пре то схватимо, бићемо спремнији.

Стога 4. мај није дан када се враћамо у нормалу, већ дан када започињемо и када се постепено крећемо према новој стварности, јер на тај начин повећавамо пажњу и спречавамо ширење заразе; стварности у којој кад год извршимо плаћање држимо дистанцу једни од других; стварности у којој сусрећемо родбину и друштво помоћу технологије, а не кроз посете”, рекао је Витиа и позвао на држање дистанце.

Директор Института за јавно здравље у Приштини, Насер Рамадани је нагласио да већина мера ипак остаје на снази, барем до 18. маја.

“Драги грађани, молим вас да будете стрпљиви, да имате разумевања и наставите сарадњу у складу са овим мерама, укључујући:

– Забрану породичних посета и друштвених окупљања,

– Забрану окупљања две или више особа,

– Забрану употребе возила осим уз посебно одобрење или у случају хитног здравственог стања,

– Забрану учествовања на венчањима, забавама, погребним церемонијама, осим блиских чланова породице,

– Држање социјалне дистанце од два метра”, рекао је Рамадани.