Део грачаничких монахиња и игуманија Стефанида прелазе у манастир Брњак

Фото: Епархија рашко-призренска

Одлуком епископа рашко-призренског Теодосија, а у циљу „унапређења живота у Ибарском Колашину“, петнаест монахиња манастира Грачанице на челу са досадашњом игуманијом ове средњовековне светиње, мати Стефанидом, наставиће монашки живот у обновљеном манастиру у Брњаку, саопштила је Епархија рашко-призренска.

У селу Брњак у Зубином Потоку, обновљена је црква посвећена Св. Георгију, а поред храма је у изградњи и нови монашки конак за сестре. Монаштво овог манастира привремено ће боравити у Грачаници док се не обнове конаци и не стекну услови за њихов премештај.

„Велика жеља народа овог краја наше Епархије јесте да тај манастир изнад језера Газиводе, који је тренутно грачанички метох, потпуно оживи као самосталан манастир и да поред два мушка манастира овога краја (Црном Реком и Дубоким Потоком) буде на додатно духовно охрабрење нашег верног народа“, наводе из ЕРП и додају да ће монахиње наставити традицију прве српске школе за девојке коју је у 13. веку у Брњаку основала св. Јелена Анжујска, мајка св. Краља Милутина.

Игуманија првог женског манастира у овој општини, мати Стефанида, пре него што је постала управитељка манастира Грачаница, служила је у Епархији Врањској, у манастиру Прохор Пчињски.

С друге стране, у договору са мати Стефанидом и грачаничким сестрама управа над манастиром Грачаница, предата је старој монахињи Теодори, која је у Грачаници провела цео свој монашки живот. Са њом ће у задужбини Краља Милутина остати и шест монахиња, које су и раније живеле у Грачаници.

Обнова новог конака у грачаничком метоху у Брњаку започела је иначе прошле године у августу месецу, саопштила је ЕРП, а посебан допринос обнови храма и конака дала је породица Добрић из Зубиног Потока.

Извор: КоССев