Данило има довољно тромбоцита, Леука: Успели смо!

Данило има довољно даваоца тромбоцита, објавила је вечерас Леука.

„Ево, тачно, седмог дана од како сам написао објаву о њему. За оне које мисле да је то дуго, уверавам вас, да је изузетно кратак период. Пресекао нас је викенд, када нема тестирања, и начин на који смо расподелили тестирање, да не би долазило до непотребних гужви. Из критичне зоне смо изашли још у петак. Страховито брзо. Зато смо и могли да успоримо темпо тестирања, да би се могло обављати тестирање и за друге пацијенте, којих на жалост има јако пуно“, јавности се обратио др Предраг Слијепчевић, који води Удружење пацијената за помоћ оболелим од акутних леукемија „Леука“.

Једанаестогодишњи Данило Томашевић из Сувог Грла по трећи пут преживљава леукемију. Пре три месеца извршена му је трансплантација коштане сржи, а пре недељу дана су му били хитно потребни тромбоцити.

„На почетку да вам кажем да се Данило бори. Ситуација није лака, има компликација, и то не безазлених. Али ја дубоко верујем да ће Данило победити. Ми, сви заједно смо обезбедили тромбоците. Сад сигурно знамо да неће искрварити на смрт. Сад има довољно даваоца, имаће и све потребне тромбоците. Ми смо наше урадили, лекари и Данило раде и даље. Сигуран сам да ће у неком моменту Данило изаћи на својим ногама из болнице. Да ћу написати како је победио“, навео је др Слијепчевић на ФБ страници овог удружења.

Захвалио се јавности наглашавајући да је брзо обезбеђивање довољно тромбоцита пре свега заслуга добровољних даваоца крви.

„И одмах да прецизирам. Ово је ваш успех. Апсолутно и једино ваш. И ја вам се дивим. Оваква реакција, оволико жеље да се помогне, до сада нисам имао прилику да видим. Поготову у време короне. Моје дивљење је толико да не могу да пронађем речи које би биле адекватне. Зато и нећу покушавати. Остао сам без иједне речи која би то могла да опише. То је једноставно тако“, написао је.

Навео је да се кроз прегршт реакција на друштвеним мрежама, за помоћ јавило преко 200 људи, а на тестирање отишло, или ће тек отићи око њих 100.

„До сада је тестирање прошло 17, а за десетак ће се поновити идуће недеље. И то нам је сасвим довољно. Ситуација није више критична, и више неће ни бити. Успели смо“.

Ипак наставиће се са тестирањем оних који се буду и даље јављали као даваоци тромбоцита.

„Искуство ме је научило да је потребно имати и резерву. Обезбедићемо и њу“, додао је Слијепчевић.

Храбри дечак из мале енклаве код Србице прву леукемију добио је са само две године, потом када је имао 6 и трећу у својој 10. години. Лекари се сада надају коначном излечењу.

„Док су његови вршњаци полако расли и уживали у детињству, Данило се борио. Борио се за голи живот. Као да то није било доста, пре трансплантације је морао у Италију. На зрачење. И то је издржао. Све што је леукемија бацила на њега он је издржао. Издржао је оно што многи нису. Старији, јачи, искуснији, зрелији. Они нису. Данило јесте. И ја му скидам капу. Упознао сам их доста. Већег нисам. Не верујем ни да хоћу. Један је Данило“, поручио је тада др Слијепчевић.
Извор: КоССев