Episkop Teodosije na Đurđevdan služio u manastiru Gračanica – mati Teodori dodeljen igumanski krst

Фото Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Фото Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска


Na praznik svetog, slavnog i svehvalnog Velikomučenika Georgija, pobedonosca i čudotvorca, služena je sveta arhijerejska Liturgija

Na praznik svetog, slavnog i svehvalnog Velikomučenika Georgija, pobedonosca i čudotvorca, služena je sveta arhijerejska Liturgija u Manastiru Gračanica.

Liturgijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski Gospodin Teodosije, uz sasluženje prištinskog namesnika Svetislava Trajkovića, protojereja Save Šmigića i jereja Darka Marinkovića.Sveti Georgije je inače i krsna slava Episkopa Teodosija.

Pred početak svete Liturgije, Episkop Teodosije je proizveo shi-monahinju Teodoru u čin igumanije i uveo je u tron slavnih Gračaničkih igumanija. Inače, novoizabrana shi-monahinja Teodora je u Gračanici provela ceo svoj monaški život, gde je požrtvovano obavljala dužnost ekonoma u vreme blaženopočivših igumanija Tatjane i Efrosinije.

Foto Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska

Tom prilikom Vladika Teodosije je istakao: ,,Vera prema Bogu i ljubav Mati Teodore za monaštvo i verni narod, duboko oseća svaka duša koja dolazi u ovaj sveti manastir. Tu njenu ljubav je videla i Majka Božija, koja ju je i primila u ovu svetu obitelj, i ona je sada zasigurno zakriljuje svojim omoforom i biće joj pomoćnica kroz život u ovom velikom i odgovornom činu. “

Episkop Teodosije se zahvalio i dosadašnjoj igumaniji ove svete obitelji, mati Stefanidi, koja je sa svojim sestrinstavom postavila osnov i temelj opštežiteljnog života u ovom manastiru i dala veliki doprinos da manastir ponovo zasija slavom i lepotom bogoslužbenog života.
,,Nadamo se da će manastir Gračanica, koja je porodila novoosnovani manastir Svetog Velikomučenika Georgija u Brnjaku, nastaviti da se kao brižna majka stara o svome čedu za sve što bude potrebno, a da će Mati Stefanida sa svojim mnogobrojnim sestrinstavom biti čvrsto vezana za manastir Gračanicu, jer su upravo u tom manastiru ostavile svoj pečat, kako u bogoslužbenom, tako i u svakom drugom pogledu.“

Foto Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska

Na kraju Svete Liturgije, osveštan je i prerezan slavski kolač, koji je u čast Svetog Velikomučenika Georgija prinela Igumanija Stafanida sa sestrama novoosnovanog manastira posvećenog upravo ovom divnom Božijem ugodniku.

Izvor: Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska