Ничић: Реакција директора РТК није ништа ново

Председник ДНКМ Будимир Ничић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић је за РТВ Ким казао да најава директора РТК Нгађима Кастратија да ће санкционисати новинарку РТК2 због коришћења израза “Косово и Метохија” није ништа ново.

„То што директор РТК прети својим радницима да ће их санкционисати због неког израза, по мени није ништа ново већ је само један од неколико показатеља да наше колеге на РТК2 нису слободне да раде свој посао“, казао је Ничић.

Ничић је истакао да би ако у „РТК постоје прописи када су термини или изрази у питању“ директор тај документ требало да јавно покаже или достави свим запосленима „како би људи знали шта смеју, а шта не да говоре“.

„Зна се како се унутрашње ствари у једном предузећу решавају. Не преко медија и са отвореним позивима на линч појединих новинара“, додао је Ничић.

Он је напоменуо „да није видео да у Уставу Косова пише да израз `Косово и Метохија` није дозвољен“.

„Међутим, оно што сам видео у Уставу Косова јесте члан 59 који се односи на права заједнице и став 11 из тог члана где јасно пише да је Косово дужно да обезбеди међународни план фреквенција који омогућава Србима на Косову приступ лиценцираном незавнисном ТВ каналу на српском језику на целој територији Косова“, казао је Ничић и подсетио да „Срби тај канал до данас нису добили“.

Извор: РТВ Ким