Српска листа: Отказ новинарки, притисак на Србе и слободу говора

После објављивања вести у медијима на албанском да је новинарка јавног сервиса, редакције на српском језику Александра Доганџиж, употребом назива „Косово и Метохија“, прекршила правила ове медијске куће, саопштењем се огласила Српска листа, поруком да је то нови притисак на Србе и слободу говора. Саопштење преносино у целости.

Саопштење Српске листе

Гушење слободе изражавања и етнички мотивисани напади на новинаре српске редакције канала РТК2, те најава отказа новинарки Александри Доганџић, најновији је притисак на Србе на Косову и Метохији и слободу говора која се нашем народу систематски одузима.

Српска листа подсећа јавност да се новинарки српског канала ставља на “терет” да је прекршила правила јер је у програму користила термин Косово и Метохија. Подсећамо јавност да је чак и косовским уставом који су донели у Приштини у члану 59.9. гарантовано право грађанима да користе “локалне називе, називе улица и других топографских ознака”.

За област Метохија, Албанци користе термин Дукађини, па очигледно у Приштини мисле да Срби немају право да користе своје топониме.

Да иронија буде већа, на тој истој РТК албански новинари и уредници су емитовали велики број прилога који су препуни шовинизма и етничке мржње и за то ниједан новинар није добио отказ. Последњи пример је довођење у везу звона са српских цркава и руских тајних служби, што су осудила и међународна новинарска удружења. Наравно, у памћењу остаје и скандалозно извештавање Радио телевизије Косова које су из ОЕБС-а дефинисали као непримерене, јер су допринели етничким нападима и погрому Срба 2004. године, за шта нико није сносио одговорност.

Српска листа најоштрије осуђује гушење права српског народа од стране лидера косовских институција и захтева најхитнију реакцију Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији, али и ОЕБС-а, УНМИК-а, амбасада Квинте и свих новинарских удружења. Уједно позивамо и све новинаре РТК2, али и осталих српских редакција и медија, да подигну глас и о овом кршењу људских права обавесте све релевантне адресе.