Episkop raško-prizrenski Teodosije osudio hapšenje Episkopa Joanikija

Влаџика Буимљанско - никшићки Јоаникије и Влаидка Рашко - призренски Теодосије, Фото ГрачаницаОнлајн

Влаџика Буимљанско - никшићки Јоаникије и Влаидка Рашко - призренски Теодосије, Фото ГрачаницаОнлајн


Episkop raškoprizrenski Teodosije danas je sa monahinjama manastira Gračanice služio molebni kanon Presvetoj Bogorodici,

Episkop raškoprizrenski Teodosije danas je sa monahinjama manastira Gračanice služio molebni kanon Presvetoj Bogorodici, kao izraz molitvene podrške stradalnim Arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu naše Crkve u Crnoj Gori koji su izloženi progonu tamošnjih vlasti, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske i dodaje da će se po blagoslovu Episkopa, molebni kanoni služiti svakodnevno u svim manastirima Eparhije.

„Ovoj inicijativi pridružio se i stavropigijalni manastir Pećka Patrijaršija, pa će se molitve za naše pastire i verni narod u Crnoj Gori uznositi pred moštima svetih pećkih arhiepiskopa i patrijaraha, Sv. Kralja Stefana Dečanskog, Sv. Joanikija Devičkog, Sv. Petra Koriškog i drugih svetitelja koji su prosijali na ovim svetim prostorima Stare Srbije.“

Takođe, Episkop Teodosije je najoštrije osudio, kako se navodi, najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću.

„Ovo najnovije nasilje nad našom Crkvom koja je izložena neviđenim pritiscima još od bezakonog proglašenja spornog zakona o veroispovesti pod pretnjama otimanja naših vekovnih svetinjama, duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta našeg vernog naroda.

Imajući posebno u vidu koliko su naši Arhijereji sa svojim sveštenstvom i monaštvom iz Crne Gore i Hercegovine među prvima svih ovih godina stajali na braniku očuvanja naše Crkve i naroda na Kosovu i Metohije, Vladika Teodosije je izrazio molitvenu nadu da će vlasti u Podgorici prestati sa nerazumnim progonom Crkve i stvaranjem podela u narodu i nepravedno pritvorenog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike što pre pustiti na slobodu“, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

A.Ć.