Kosovska vlada smenila direktora uprave civilnog vazduhoplovstva

Фото: КоССев

Фото: КоССев


Odlukom kosovske vlade smenjen je direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša (Berisha),

Odlukom kosovske vlade smenjen je direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša (Berisha), zbog „kršenja profesionalnih dužnosti“, saopštila je kosovska vlada sinoć nakon svoje tridesete sednice.

„G. Beriša je izradio i potpisao interni Pravilnik ACC-a u suprotnosti sa zakonom, degradirao je rukovodeći kadar bez ocene učinka, istovremeno je imao druge plaćene dužnosti i učinio je rizik Vladi Republike Kosovo slanjem na arbitražu“, saopšteno je iz kosovske vlade, prenela je Koha.

U međuvremenu je imanovan Arianit Isljami za vršioca dužnosti generalnog direktora Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, do dobijanja preporuke ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu za imenovanje novog direktora, dodaje se.

Kako je prethodno javila Koha, Beriša je otpušten na predlog vršioca dužnosti kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Iz vlade navode da je imenovanje Beriše za generalnog direktora od početka „predstavljalo sukob sa zakonom“, te da je upravo zbog toga vlada odlučila da ga smeni.

Podsetimo, Beriša je u januaru mesecu ove godine u Berlinu potpisao u ime Kosova pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština, dok je u ime Srbije pismo potpisao državni sekretar Ministarstva privrede, Milun Trivunac.

Posle ovog sporazuma, potpisana su i pisma o namerama o izgradnji autoputa i otvaranju železničke linije na istoj relaciji.

Odmah zatim, kosovski premijer Aljbin Kurti je saopštio da zvaničnici Kosova koji su potpisali pisma o namerama nisu imali odobrenje nove Vlade Kosova da to urade. Naglasio je da je reč o zvaničnicima koje je ovlastio ministar iz prethodne vlade, te da je ceo pregovarački proces obavljen prethodno.

Izvor: KoSSev