Мустафа најавио санкције против Османи; Куртија оптужио да је хтео МУП да би створио досијее о противницима

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Лидер ЛДК, Иса Мустафа, најавио је током синоћњег гостовања у емисији Дебата на РТК да ће Вјоса Османи сносити последице због агресивног става према ЛДК, партији која ју је предложила и гласала за председницу Скупштине. Без обзира на ову изјаву, није извесно да ће османи напустити ЛДК или да ће председништво ове странке одлучити да је уклони из странке, сматра Шпетим Гаши, потпредседник Савета за инклузивно деловање.

Вјоса Османи, председавајућа косовске Скупштине и чланица председништва ЛДК, најпопуларнија је фигура ове партије међу гласачима. Она је већ неколико изборних циклуса кандидат ЛДК са највећим бројем гласова, али ова популарност међу гласачима не одражава се и на њену моћ унутар странке, каже за КоССев Гаши.

Ипак, он не верује да ће Османи напустити ЛДК, већ очекује да ће чекати на прилику да се кандидује за лидерку странке.

„Стара гарда унутар ЛДК би волела да она да оставку. Међутим, они је неће изгурати сами јер би се то лоше одразило на гласове у наредном изборном циклусу. С друге стране, ни Османи неће поднети оставку. Њен циљ сада је да преузме страну и сачекаће прави тренутак за то“, објашњава он.

Османи од почетка последњег изборног циклуса показује неслагање са лидерством ЛДК најпре у ставу према сарадњи са Куртијем. Она је више пута благонаклоно говорила о потреби стварања најпре предизборне, а после и постизборне коалиције са ЛВВ, а ставу партије се директно успротивила и када је одбила да гласа за предлог своје странке да се влади Аљбина Куртија изгласа неповерење. Такође је најавила и да неће гласати за нову владу коју је 2. маја требало да предложи ЛДК јер је тај потез као и претходни потез Хашима Тачија да мандат за стварање нове владе без избора да њеном партијском колеги, Авдулаху Хотију, сматрала неуставним.

Због ових потеза Омани је већ маргинализована у партији, наводи Гаши.

„Од тренутка када је 25. марта гласала против предлога ЛДК да се влади Аљбина Куртија изгласа неповерење, статус Османи у ЛДК је недефинисан. Од онда је она искључена са састанака председништва, а није учествовала ни у преговорима о новој коалицији ЛДК са другим партијама“, рекао је он.

Османи ће, рекао је Мустафа, бити санкционисана у складу са статутом партије.

Курти би искористио МУП да „створи досијее о својим противницима“

Мустафа је говорио и о дојучерашњем коалиционом партнеру, Аљбину Куртију. Након тромесечних преговора о постизборној коалицији, влада ЛДК и ЛВВ нешто више од 50 дана када је формирана 25. марта, оборена је на предлог ЛДК.

Једна од главних тачки спорења током преговора о коалицији био је захтев ЛДК да ЛВВ почетком 2021. подржи кандидата ове странке за председника Косова али и коме би припало Министарство унутрашњих полова.

До договора у вези са подршком конкретно Иси Мустафи за председника Косова није дошло, али ЛДК јест добило управу над МУП-ом. Јуче је Мустафа открио да му је то министарство било важно баш због „Куртијевог агресивног става“.

„Знао сам да се Куртијев насилни карактер неће променити. Да је преузео МУП, људи би били хапшени на основу политичких одлука, он би створио досијее од политичким противницима и дошло би до различитих линчовања“, рекао је он, преноси РТК.

Подсећамо, управо је смена косовског министра спољних послова и високог функционера ЛДК, Агима Велијуа, био један од разлога због којих је ЛДК одлучила да тражи изгласавање неповерења Куртијевој влади.

С друге стране, оптужбе на рачун ЛДК, а у вези са политичком злоупотребом овлашћења МУП-а у циљу изазивања политичке нестабилности, изнео је својевремено и Курти.

Он је у интервјуу у познатој емисији „Живот на Косову“, ауторке Јете Џаре (Јета Xхарра), открио да је отказао нове операције специјалних јединица у Зубином Потоку и Карачеву које се налази између Косова и централне Србије, а које не надзире Косовска полиција, већ КФОР, које су од њега затражили Агим Вељиу и садашњи кандидат ЛДК за новог премијера, а претходно заменик премијера – Авдулах Хоти.

„Два пута, бивши министар унутрашњих послова са замеником премијера Авдулахом Хотијем затражили су да добију моју сагласност за полицијске акције против криминала и корупције; рекли су да су добро припремљене, а да се од мене само очекивала нека врста сагласности за полицијску акцију која је студиозно и дуго припремана. Питао сам их где је та акција, рекли су ми да је једна у Зубином Потоку и једна у Карачеву, на оном делу територије за коју, на основу Кумановског споразума, можда није јасно да ли је то на Косову или у Србији, али знамо да је део Косова. Затим сам затражио појашњење да бих имао некакву анализу у форми текста зашто би ове операције биле успешне јер немамо добро искуство у интервенцијама у овим областима. А кад сам затражио писано као доказ, никада ми није дато, тако да сам био присиљен да кажем то…“, рекао је Курти, пренео је Каллxо.

Извор: КоССев