Дечанска земља у светским извештајима, али не и у катастру општине

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Још 19. маја 2016. године, Уставни суд у Приштини је донео одлуку да се 24 хектара узрпиране земље и шуме у околини манастира Високи Дечани врати том манастиру. Ни после четири године, Општина Дечане то земљиште није укњижила у катастар на име правог власника.

Прави власник земље и шуме поред Дечанске Бистрице и транзитног пута од Дечана према Црној Гори одвајкада је познат. То је манастир Високи Дечани, што је потврђено и у највишим судским инстанцама. Међутим, косовске власти одбијају да изврше одлуку сопственог Уставног суда и да земљиште у катастарским књигама укњиже на име јединог легитимног власника.

„Земљиште се не уписује у катастар зато што се томе противи Општина Дечани иза које стоје најмоћнији кланови овог дела Покрајине, под јаким утицајем Рамуша Харадинаја који је свих ових година био највећи противник решавања овог питања и без кога се ништа у овој општини не може догодити. Циљ тих кругова није само да манастиру одузму имовину, већ и да направе ауто-пут поред манастира. Ових дана се поново отварају радови на проширењу и постоји опасност да се наставе и у заштићеној зони око манастира, што је забрањено законом“, каже у писаној изјави игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Са друге стране, градоначелник Дечана Башким Рамосај, као и његови претходници од 1999. године, поручује да земља није манастирска већ јавно добро. Реакција међународних организација и страних амбасада се понавља из године у годину, али без резултата.

„Канцеларија ЕУ и ОЕБС, као чланови Савета за спровођење и праћење, подстичу косовске власти да спроведу пресуду Уставног суда од 19. маја 2016. године у вези предмета спора са земљиштем манастира Дечани“, објавили су у заједничком саопштењу мисије Европске уније (ЕУ) и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Реаговале су и амбасаде Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

“Прошло је четири године од када је Уставни суд Косова закључио 16 година дуг процес и признао власништво манастира над 24 хектара које су локалне власти оспоравале. Неизвршавање ове одлуке, тужан је пример непоштовања владавине права. Очекујемо од владе да упише земљу у катастар”, истакао је амбасадор САД у Приштини Филип Коснет.

Нажалост, није само повраћај власништва над земљиштем проблем у овом делу Метохије. Демонстрације, графити, каменовање, гранатирање и негирање да је манастир српски, све то преживљава братија Високих Дечана, али и српски народ.

“Дечанска земља је само делић онога што је отето. Дечанима треба вратити још 776 хектара, Пећкој патријаршији 850, Девичу стотине хектара, као и осталим црквама и манастирима. Замислите само шта је све отето појединцима! Када то ви погледате и видите, онда је сасвим јасно зашто те полуплеменске структуре у Дечанима не желе да то упишу у катастар. То би значило да ће кад-тад доћи на ред сви ови хектари и све ово што је узурпирано Србима као појединцима и Српској православној цркви. Страх од легалног повратка, нешто је што је потпуно легитимно у полуплеменским структурама свих ових година. Дечанска земља се нашла у најважнијим светским извештајима и иза те дечанске земље крије се све оно што је нама отето у протеклих 20 година и не само тада, него и од 1945. до данас”, каже књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Због немогућности опстанка без међународне заштите, у овој ситуацији безакоња, како каже архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, то је једини објекат Српске православне цркве који још увек чувају војници КФОР-а без којих је, по Јањићевим речима, опстанак немогућ.

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског из прве половине 14.века и један је од четири објекта Српске православне цркве на Косову и Метохији, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

А.Ћ.