Далибор Јевтић: Континуирани напапади на повратнике у Истоку и Клини погоршали безбедносну ситуацију

Повратници у Истоку и Клини су синоћ и данас поново били на мети нападача. Кућа повратника Жарка Зарића у Љубожди код Истока, који се 2017. године вратио колективно са још 12 породица, каменована је синоћ око поноћи, док је у Дреновцу код Клине јутрос повређен 86. годишњи повратник Миодраг Сташић. На имању у његовом поседу напао га је комшија Албанац и нанео му повреде у пределу главе. Оба случаја су одмах пријављена Полицији Косова, која је веома брзо обавила увиђај.

Званичници Министарства за заједнице и повратак су у току дана посетили повратнике у Љубожди и Дреновцу, који су им видно узнемирен рекли да је наставак напада на њих очигледна намера да поново напусте своја имања, саопштено је из ове институције.

Није лако живети у сталном страху и неизвесности али ”један камен нас неће уплашити, нити ће нас поколебати у намери да останемо на својој земљи” истакли су повратници из Истока, док повратници из Клине поручују да им је безбедност главни проблем и да због тога не могу да обрађују своју земљу од које живе. Претучени старина Миодраг из Дреновца код Истока је власник 10 хектара земље у овом селу. Комшијама Албанцима је уступио 3 хектара земље на бесплатно коришћење како би његова породица могла несметано да обрађује преостало имање. То је немогуће, каже, због чобана из Албаније који нас физички нападају, уклањају ограде са наших имања, пале тракторе и праве другу штету на нашој имовини.

This slideshow requires JavaScript.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић поводом најновијих напада истиче, да је безбедносна ситуација на Косову видно погоршана и да је процес повратка због континуираних напада на повратнике и њихову имовину озбиљно доведен у питање.

”Шокантно је сазнање да су након јучерашње претње смрћу повратнику код Клине настављени напади на Србе повратнике у Истоку и Клини. Похвална је ефикасна реакција полиције и привођење осумњичених за јучерашње претње смрћу повратнику из Клине, међутим страх и неизвесност која је присутна у српској заједници ових дана може нестати једино уколико се сви починиоци кривичних дела пронађу и казне у складу са законом. Ми на томе инсистирамо јер је људска и морална обавеза надлежних институција да заштите повратнике као рањивију категорију становништва”, рекао је Јевтић и додао: „Присуство званичника Министарства за заједнице и повратак у повратничким срединама је свакодневно, тиме желимо да и након низа инцидената охрабримо те људе да остану ту где су се вратили и ставимо им до знања да се залажемо и да ћемо се залагати да живе у условима достојних човека“.

У протекла четири месеца, на Косову се догодо 21. инцидент у којима су мета су били Срби повратници али и они који се никада нису раселили са Косова.

А.М.