Dalibor Jevtić: Kontinuirani napapadi na povratnike u Istoku i Klini pogoršali bezbednosnu situaciju

Povratnici u Istoku i Klini su sinoć i danas ponovo bili na meti napadača. Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka,

Povratnici u Istoku i Klini su sinoć i danas ponovo bili na meti napadača. Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine vratio kolektivno sa još 12 porodica, kamenovana je sinoć oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Kline jutros povređen 86. godišnji povratnik Miodrag Stašić. Na imanju u njegovom posedu napao ga je komšija Albanac i naneo mu povrede u predelu glave. Oba slučaja su odmah prijavljena Policiji Kosova, koja je veoma brzo obavila uviđaj.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su u toku dana posetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu, koji su im vidno uznemiren rekli da je nastavak napada na njih očigledna namera da ponovo napuste svoja imanja, saopšteno je iz ove institucije.

Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti ali ”jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji” istakli su povratnici iz Istoka, dok povratnici iz Kline poručuju da im je bezbednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive. Pretučeni starina Miodrag iz Drenovca kod Istoka je vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu. Komšijama Albancima je ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje. To je nemoguće, kaže, zbog čobana iz Albanije koji nas fizički napadaju, uklanjaju ograde sa naših imanja, pale traktore i prave drugu štetu na našoj imovini.

This slideshow requires JavaScript.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijih napada ističe, da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

”Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Kline, međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva”, rekao je Jevtić i dodao: „Prisustvo zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak u povratničkim sredinama je svakodnevno, time želimo da i nakon niza incidenata ohrabrimo te ljude da ostanu tu gde su se vratili i stavimo im do znanja da se zalažemo i da ćemo se zalagati da žive u uslovima dostojnih čoveka“.

U protekla četiri meseca, na Kosovu se dogodo 21. incident u kojima su meta su bili Srbi povratnici ali i oni koji se nikada nisu raselili sa Kosova.

A.M.