Protesti pristalica Samoopredeljenja protekli mirno

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Protest pristalica Pokreta Samoopredeljenje u centru Prištine protekao je mirno, a procenjuje se da je na tri trga bilo više od 5.000 ljudi.

Protest pristalica Pokreta Samoopredeljenje u centru Prištine protekao je mirno, a procenjuje se da je na tri trga bilo više od 5.000 ljudi. Učesnici protesta su uzvikivali ime svog lidera, kao i „Dole Tači“, „Živeo Svečlja“ (ministar unutrašnjih poslova), „Hoćemo izbore“. Veliki transparent, na kome je pisalo „Hoćemo izbore“, držalo je nekoliko desetina građana.

Na protestu nije bilo obraćanja nijednog zvaničnika Pokreta Samoopredeljenje, ali se na kratko, na terasi zgrade Vlade pojavio Aljbin Kurti, koji je mahao okupljenima i na kraju im se poklonio.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Iako je bilo najavljeno da će protest trajati dva sata, učesnici protesta su se razišli posle četrdesetak minuta zbog jake kiše.

Podsećamo da je odlazeći premijer Aljbin Kurti pre večerašnjeg protesta na svom fejsbuk profilu napisao da podržava građane i njihovo pravo na protest i da su birači 6. oktobra odlučili da stara vlast ode.

„Stari režim odbija da shvati da mu je vreme isteklo i sada se bore u televizijskim studijima. Oni se pokušavaju vratiti pritiskom na sudije Ustavnog suda. Svaki put kada dokažemo da su ogrezli u korupciji, oni viču „Amerika, Amerika! Grenel, Grenel! Oni žele da naštete imidžu Sjedinjenih Država na Kosovu, da ga zloupotrebe kao sklonište za svoju inferiornost“, napisao je Kurti.

This slideshow requires JavaScript.

Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda o tome da li će Kosovo na nove izbore, da li će mandat ponovo dobiti Samoopredeljenje sa rokom od 15 dana da formira vladu ili će biti potvrđen dekret Hašima Tačija da novu vladu predvodi Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.

Čelnici opozicionih partija tvrde da je ovaj protest ustvari pritisak Aljbina Kurtija na Ustavni sud.

Anđelka Ćup