Двојица Срба претучена на свом имању у селу Доња Гуштерица, недалеко од Липљана.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Бранислава и Жику Вучића из села Доња Гуштерица, недалеко од Липљана, на имању њиховог стрица, претукли су петорица Албанаца. Албанци су, по речима Жике Вучића, упали у двориште без питања и када су им Вучићи рекли да изађу, почели су да их туку металним цевима и пајсером. Браћи Вучић је помоћ указана у локалном Дому здравља, а касније у болници у Грачаници и осећају се добро. Инцидент је пријављен Косовској полицији.

У Доњој Гуштерици се вечерас окупила већа група мештана испред продавнице која је у власништву браће Вучић. Кажу да су навикли на инциденте, али и да су мислили да је прошло време да усред дана неко сме да туче људе на сопственом имању. Уплашени су и размишљају, како кажу, о томе шта их чека тек када падне ноћ.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Видео сам непознате људе у дворишту мог стрица и отишао сам да видим шта ту траже. Нисам викао, већ сам им лепо рекао да се у туђа дворишта не улази и малте не сам их замолио да изађу. Кренули су, а онда је један од њих отворио комби којим су дошли, узели су неке шипке и почели да ме ударају. Дотрчао је мој брат, а они су ударили и њега. Затим су сели у комби и побегли“, прича Бранислав Вучић, на чијој глави су видљиве повреде.

Вучићима је прва помоћ указана у локланом Дому здравља, а онда су пребачени у болницу у Грачаницу, одакле су пуштени на кућно лечење. Имају повреде на глави, на лицу и на бутним костима.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ово је моје и нико не може да уђе у моје двориште без мог знања“, каже Жика Вучић и додаје да се не нада да ће полиција да нађе починиоце јер је његова продавница три пута обијана, а и поред сигурносних камера које су инсталиране у околини, лопови никада нису пронађени.

„Имам доста пријатеља међу Албанцима и тврдим да ово нису учинили прави поштени Албанци“, онако успут сам закључује Жика Вучић.

Сојевић Будимир, мештанин Доње Гуштерице каже да су људи уплашени и узнемирени, али да су своји на своме.

„Ја сам прошао све, од Сирије, Дамска, преко Бејрута, био сам у Источној Немачкој, Чехословачкој у оно време, али ово нема нигде. Овде сам се родио и одавде не идем нигде. И нећу да идем одавде никуда“, тврди Сојевић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Вучиће је обишао и председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

„Ако се овакве ствари буду дешавале у будућности, ми не можемо да очекујемо да наставимо живот овде, нити да градимо будућност. Ми се нећемо предати. Наш народ је храбар и јак. Људи су вољни и жељни да остану на свом огњишту, ту где живе. Имали смо прилике да слушамо разне приче око великих политичких тема, дијалога, али шта можемо да причамо, ако не можемо да решимо проблеме који стварно море српски народ овде. Ниједан пљачкаш није пронађен, ниједан разбојник који је обио кућу. Ово се дешава из дана у дан и постаје свакодневница. Ако се у скорије време не буде десило да се решавају овакве ствари, ми стварно морамо да се организујемо на неки начини да сами спречимо ово што се дешава“, рекао је Поповић.

Доња Гуштерица, која је чисто српско село, броји око 450 домаћинстава.

Анђелка Ћуп