Одлука о реципроцитету на српску робу селективно достављена медијима на српском

седница Владе Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На 37. телефонској седници која је касно синоћ сазвана на захтев одлазећег премијера Аљбина Куртија, донета је одлука о изменама и допунама одлуке о постепеној примени реципроцитета у односима са Србијом. Саопштење о одлуци Косовске владе није достављено свим медијима на српском језику. До објављивања ове вести, на захтев нашег портала, одлука још увек није стигла.

Предвиђено је да на свим документима, фитосанитарним, ветеринарским и царинским мора да пише “Република Косово”, али и да су фирме које робу возе на Косово обавезне да имају „ дозволу за свако возило које превози робу која улази на Косово”. Такву дозволу ће издавати Канцеларија за везу Косова у Београду.

Поводом ове одлуке, реаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

„Вечерашња одлука владе привремених институција самоуправе у Приштини о трговинској блокади, односно новој потпуној забрани за српску робу, представља ескалацију рата са здравим разумом који се месецима води из Приштине.То је истовремено атак на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба“, написао је између осталог Ђурић.

Подсећамо, Влада Косова је 31. марта донела одлуку да таксе од 100% на робу из Србије замени реципроцитетом, док је такса на робу из Босне и Херцеговине укинута безусловно. Тада је речено да ће се реципроситет примењивати постепено.

У време пандемије корона вируса, није било препрека да роба из Србије улази на Косово.

А.Ћ.