Изабрана нова Влада Косова, премијер Авдулах Хоти

Вишемесечна политичка криза у Приштини, коначно је завршена. Косово је данас добило нову владу, на челу са Авдулахом Хотијем из Демократског савеза Косова Исе Мустафе. Седницу парламента, на којој је изабрана нова влада, пратили су протести присталица Покрета Самоопредељење, сада већ бившег премијера Аљбина Куртија.

Економски развој, борба против корупције, безусловни наставак дијалога са Србијом, део је приоритета нове косовске Владе Авдулаха Хотија, десне руке Исе Мустафе, како га називају познаваоци политичких прилика у Приштини. После завршетка седнице, Хоти се кратко обратио новинарима.

„Економски опоравак је наважнији и то се мора догодити одмах. Скупштина ће такође имати много посла јер је много пропуштено. Залагаћу се да и посланици и грађани промене јавни дискурс. Уверен сам да да ћемо са овом коалицијом покренути, али и решити важне процесе. Међутим, да би се то десило, ми морамо заједно да радимо са опозицијом. Заједно можемо да победино“, рекао је Хоти, одбивши да коментарише коалициони споразум са Српском листом

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Онај од кога је кренула политичка криза на Косову, Рамуш Харадинај, а чија је партија добила четири министарства, предвиђа дуговечност Хотијеве владе.

„Честитам грађанима Косова. Ова влада ће се изборити са последицама пандемије и није уперена против било кога. Ова влада припада Косову. Данас коначно почиње повратак у нормалу и ова влада ће трајати пун мандат“, нагласио је Харадинај који није део Хотијевог кабинета, али ни посланик у Скупштини Косова.

У влади коју предводи Демократски савез Косова Авдулаха Хотија су, осим Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја, Српска листа и странке осталих невећинских заједница. Актуелној председници Скупштине Вјоси Османи, која није ни водила данашњу седницу, нити гласала за премијера из сопствене странке, главни проблем је управо Српска листа.

„Ова влада зависи од гласова Српске листе. Овом влада ће зависити од Београда. Председник Тачи осигурао је 61. глас, супротно његовој уставној улози, а ова влада не може бити представник грађанске воље. Моја политичка породица није била и никада неће бити Хашим Тачи. Моја политичка породица су грађани Косова”, нагласила је Османи, не желевши да одговара на питања новинара.

This slideshow requires JavaScript.

Из Српске листе нису желели да дају изјаве медијима, али су послали кратко саопштење.

“У циљу заштите интереса српског народа, Српска листа је данас подржала формирање Владе у Приштини, у којој ће наши министри настојати да се што пре укину све препреке како би се наставио дијалог ради нормализације односа и унапређења права и положаја Срба у покрајини. Нова влада ће укинути таксе и „реципрочне“ мере. У складу са коалиционим споразумом, нова влада се обавезује да ће имплементирати до сада постигнуте споразуме у преговорима Београда и Приштине, те поштовати права српског народа на Косову и Метохији”, пише у саопштењу.

А док су посланици бирали нову владу, мања група присталица Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, окупила се испред зграде Скупштине, скандирајући да желе нове изборе. У једном моменту, демонстранти су покушали да уђу у скупштинско двориште, али их је у томе спречила полиција.

Примопредаја премијерских дужности између Аљбина Куртија и Авдулаха Хотија би требало да буде сутра. Није познато ко ће и да ли ће неко у име Самоопредељења дочекати новог премијера, јер је цео процес избора нове владе за Самоопредељење нелигитиман.

А.Ћ.