Izabrana nova Vlada Kosova, premijer Avdulah Hoti

Višemesečna politička kriza u Prištini, konačno je završena. Kosovo je danas dobilo novu vladu, na čelu sa Avdulahom Hotijem

Višemesečna politička kriza u Prištini, konačno je završena. Kosovo je danas dobilo novu vladu, na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe. Sednicu parlamenta, na kojoj je izabrana nova vlada, pratili su protesti pristalica Pokreta Samoopredeljenje, sada već bivšeg premijera Aljbina Kurtija.

Ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, bezuslovni nastavak dijaloga sa Srbijom, deo je prioriteta nove kosovske Vlade Avdulaha Hotija, desne ruke Ise Mustafe, kako ga nazivaju poznavaoci političkih prilika u Prištini. Posle završetka sednice, Hoti se kratko obratio novinarima.

„Ekonomski oporavak je navažniji i to se mora dogoditi odmah. Skupština će takođe imati mnogo posla jer je mnogo propušteno. Zalagaću se da i poslanici i građani promene javni diskurs. Uveren sam da da ćemo sa ovom koalicijom pokrenuti, ali i rešiti važne procese. Međutim, da bi se to desilo, mi moramo zajedno da radimo sa opozicijom. Zajedno možemo da pobedino“, rekao je Hoti, odbivši da komentariše koalicioni sporazum sa Srpskom listom

Avdulah Hoti, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Onaj od koga je krenula politička kriza na Kosovu, Ramuš Haradinaj, a čija je partija dobila četiri ministarstva, predviđa dugovečnost Hotijeve vlade.

„Čestitam građanima Kosova. Ova vlada će se izboriti sa posledicama pandemije i nije uperena protiv bilo koga. Ova vlada pripada Kosovu. Danas konačno počinje povratak u normalu i ova vlada će trajati pun mandat“, naglasio je Haradinaj koji nije deo Hotijevog kabineta, ali ni poslanik u Skupštini Kosova.

U vladi koju predvodi Demokratski savez Kosova Avdulaha Hotija su, osim Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, Srpska lista i stranke ostalih nevećinskih zajednica. Aktuelnoj predsednici Skupštine Vjosi Osmani, koja nije ni vodila današnju sednicu, niti glasala za premijera iz sopstvene stranke, glavni problem je upravo Srpska lista.

„Ova vlada zavisi od glasova Srpske liste. Ovom vlada će zavisiti od Beograda. Predsednik Tači osigurao je 61. glas, suprotno njegovoj ustavnoj ulozi, a ova vlada ne može biti predstavnik građanske volje. Moja politička porodica nije bila i nikada neće biti Hašim Tači. Moja politička porodica su građani Kosova”, naglasila je Osmani, ne želevši da odgovara na pitanja novinara.

This slideshow requires JavaScript.

Iz Srpske liste nisu želeli da daju izjave medijima, ali su poslali kratko saopštenje.

“U cilju zaštite interesa srpskog naroda, Srpska lista je danas podržala formiranje Vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini. Nova vlada će ukinuti takse i „recipročne“ mere. U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, piše u saopštenju.

A dok su poslanici birali novu vladu, manja grupa pristalica Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, okupila se ispred zgrade Skupštine, skandirajući da žele nove izbore. U jednom momentu, demonstranti su pokušali da uđu u skupštinsko dvorište, ali ih je u tome sprečila policija.

Primopredaja premijerskih dužnosti između Aljbina Kurtija i Avdulaha Hotija bi trebalo da bude sutra. Nije poznato ko će i da li će neko u ime Samoopredeljenja dočekati novog premijera, jer je ceo proces izbora nove vlade za Samoopredeljenje neligitiman.

A.Ć.