Avdulah Hoti održao prvu sednicu Vlade bez prevoda za srpske novinare

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Nova prištinska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, stupila je danas na dužnost. U Vladi je i Srpska lista, čiji su najvažniji prioriteti,

Nova prištinska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, stupila je danas na dužnost. U Vladi je i Srpska lista, čiji su najvažniji prioriteti, kako piše u koalicionom sporazumu, unapređenje prava Srba i uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga Između Beograda i Prištine. Današnjoj svečanoj sednici su prisustvovali i novinari, ali za njih nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Preko crvenog tepiha, potpuno sam, Avdulah Hoti je stigao u kabinet premijera. Na prvoj sednici, samo kratko je ponovio delove jučerašnjeg ekspozea.

„Imamo ambiciozan program vlade i tim koji zaslužuje poverenje. Radićemo sa koalicionim partnerima i uvek ćemo biti odgovorni skupštini. Očekujem dobru saradnju pozicije i opozicije. Verujem da je program vlade dobar i da ćemo ispuniti sva očekivanja građana“, rekao je između ostalog novi kosovski premijer.

Nasuprot pomirljivim tonovima Avdulaha Hotija, u skupštini Kosova, šef parlamentarne grupe novog premijera, Arben gaši nije baš govorio u duhu „vlade dijaloga“, kako se u Prištini naziva ova vlada.

„Ovo je prvi dan postavljanja novih standarda, standarda koji neće Srbiji omogućiti prednost u UN i koji neće Srbiju postavljati na naslovne strane najprestižnijih medija na svetu. Neće više biti standarda koji omogućavaju ulazak hiljadu testova za COVID-19 iz Srbije na Kosovo”, rekao je Gaši, replicirajući poslanicima Pokreta Samoopredeljenje.

Aljbin Kurti nije dočekao svog naslednika. Za njega, kaže, nije sve završeno.

„Ova vlada je protivzakonita. Ovo je beskorisna, a mi smo alternativna vlada. Neću predati dužnost onome koga sam razrešio, a on se pokorio predsedniku. Mi ćemo nastaviti bitku, vratićemo se ponovo i to vrlo brzo”, poručio je Kurti u video obraćanjugrađanima.

A među prvima, novoj kosovskoj vladi čestitku je poslala Ambasada SjedinjenihAmeričkih država u Prištini.

„Radujemo se radu sa Hotijevom vladom, kako bismo nastavili važan posao na izgradnji mira, pravde, prosperiteta, uključujući i napore da se ojačaju odnosi u regionu i borba protiv COVID-19”, piše na tviter nalogu Ambasade SAD u Prištini.

Iz Evropske unije je stigla malo konkretnija poruka.

„Mi takođe želimo da Kosovo napreduje na svom putu ka EU. Za to su potrebni napori i posvećenost reformama za jačanje vladavine zakona, posebno je potrebna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i za posvećenost društveno-ekonomskom razvoju. Jedini način da se obezbedi evropska budućnost za Kosovo, jeste dijalog uz podršku Evropske unije i posredovanje Miroslava Lajčaka”, piše na tviter nalogu Kancelarije EU u Prištini.

EU: Mi takođe želimo da Kosovo napreduje na svom putu ka EU. Za to su potrebni napori i posvećenost reformama za jačanje vladavine zakona, posebno je potrebna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i za posvećenost društveno-ekonomskom razvoju. Jedini način da se obezbedi evropska budućnost za Kosovo, jeste dijalog uz podršku Evropske unije i posredovanje Miroslava Lajčaka.

Za novinare koji izveštavaju na srpskom, i posle izbora nove vlade, ostaju stari problemi, problemi sa prevodom na zvaničnim događajima u Prištini. I danas, na prvoj sednici nove Vlade, za novinare nije bilo prevoda na srpski jezik.

Zahtev da se prevod obezbedi novinarima koji izveštavaju na srpskom, naišao je na veoma drsko ponašanje zaposlenih u Vladi Kosova.

A.Ć.