Преко 50 камиона са српском робом ушло на Косово за два дана

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На Косово је за последња два дана ушло преко 50 камиона са српском робом, након што су у суботу ван снаге стављене две мере претходне косовске владе о реципроцитету са Србијом.

Ово је за КоССев потврдио портпарол Косовске царине, Адриатик Ставиљеци (Stavileci).

„Трговина је већ започела са великим бројем камиона. Задња два дана смо имали више него 50 камиона са српском робом који су ушли на Косово“.

Он наводи да се српска роба највише уноси преко Мердара, за разлику од Јариња на којем се комерцијални саобраћај одвија у знатно мањем обиму, услед недостатка аутопута.

Ставиљеци је за КоССев такође потврдио да косовска царина поступа на основу најновије одлуке о укидању реципроцитета према Србији.

„Имамо решење од премијера господина Хотија, да се претходне две одлуке о реципрочним мерама стављају ван снаге“, каже.

И са Косова се роба извози за српско тржиште, иако у знатно мањем обиму, а то је углавном воће и поврће, такође је казао Ставиљеци.

„Нисмо имали проблеме задњих дана, ни са извозом косовске робе“, додао је портпарол.

Косовска влада предвођена Авдулахом Хотијем, одлучила је у суботу да укине меру реципроцитета према Србији, коју је некадашња косовска влада предвођена Аљбином Куртијем, увела, уместо такси од 100 одсто.

Уједно је укинута и одлука од 31. маја, када су уведене нове мере према Београду – да возила са српском робом не могу на Косово без посебне дозволе, и да је обавезно да на документима за увоз робе пише „Република Косово“.

Извор: КоССев