SAD kritikuju Kosovo u Izveštaju o verskim slobodama za 2019. godinu

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

U Izveštaju o verskim slobodama za 2019. Godinu, Sjedinjene Američke države su kritikovale kosovske institucije zbog neizvršavanja sudskih presuda,

U Izveštaju o verskim slobodama za 2019. Godinu, Sjedinjene Američke države su kritikovale kosovske institucije zbog neizvršavanja sudskih presuda, a posebno zbog neizvršavanja sudskih presuda koje su u korist nevećinskih zajednica.

“Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektara zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje sudskog naloga nije sankcionisan”, navodi se u Izveštaju o verskim slobodama za 2019. godinu SAD-a.

Svoje neslaganje sa ponašanjem institucija u slučaju nepoštovanja povraaja zemljišta manastiru Visoki Dečani, ponovo je izrazio i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„Nažalost, selektivno sprovodjenje sudskih odluka po principu “švedskog stola” ugrožava ljudska prava i generalno vladavinu prava na Kosovu“, napisao je ministar Jevtić na svom tviter nalogu.

A.M.