Чекајући Лајчака

Мирослав Лајчак, ФОТО: Wikimedia Commons/EU2016

У своју прву посету региону од именовања на позицију Специјалног представника Европске уније за дијалог између Београда и Приштине и друге регионалне послове, Мирослав Лајчак вечерас стиже у Приштину.

Мирослав Лајчак долази у Приштину убрзо после формирања нове косовске владе. Премијер Авдулах Хоти је већ припремио преговарачку платформу, спреман је да се сретне са Лајчаком и за њега нема нејасноћа око тога ко ће и о чему разговарати у име Приштине.

“Устав је јасан. Председник и ја имамо одвојене улоге, али је важно да радимо у координацији. Данас сам председнику представио оквир за дијалог и затражио да будемо потпуно јединствени јер дијалог није само процес ове владе, већ свих политичких странака и грађана Косова. Морамо створити широки консензус и након 30 година коначно морамо да консолидујемо Косово”, рекао је Хоти после свог првог састанка са косовским председником Хашимом Тачијем.

Међутим, Хашим тачи је и даље неповерљив према словачком дипломати и не може да му опрости што није гласао за пријем Косова у Унеско. Такође, Тачи би радије разговарао са Гренелом, а за разговор са Лајчаком има посебне услове.

“Није време за отварање техничких питања и за причу о нормализацији односа. Лајчак мора да разуме да је Косово независна и суверена држава. Да бисмо дошли до циља, процес дијалога треба окончати, уз обострано признање. Сваки други приступ је, слободно могу рец́и, његов неуспех на Косову и у целој Европској унији”, истакао је Тачи, нагласивши да Европска унија прво треба да одобри либерализацију виза за грађане Косова.

А из Београда, где Лајчак одлази одмах после српских избора, стиже јединствена порука. да је Србија за дијалог спремна, да ће разговарати са свима, али да никада неће признати Косово.

“Чули смо најаве представника Приштине које не остављају превише места за оптимизам, где они говоре да малте не, ни о чему неће да разговарају осим о признању независности Косова. Могли сте да чујете и став председника и став других представника државе Србије да не долази у обзир и нећете натерати Србију на признање. Можемо да разговарамо као озбиљни људи о томе како да се направи мир, како да се очува стабилност, како да лакше циркулишу људи, роба и капитал преко амднистративне линије. Наравно, постоји ту и читав низ договора од раније, као што је ЗСО и све друго што нам дугују, али ако неко мисли да Србији могу да се намећу нека решења, та времена су давно прошла”, рекао је јутрос директор Канцеларије за Косово и Метохију јутрос за ТВ Прву.

Из Канцеларије Европске уније у Приштини, кратко су саопштилии да ће Лајчак на Косову боравити до 18 јуна и да ће тема разговора са политичким представницима, цивилним друштвом и представницима земаља Европске уније бити „услови и модалитети за брзи наставак дијалога између Београда и Приштине”.

А.Ћ.