Српски званичници захтевају хитно заустављање угрожавања манастира Високи Дечани

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Захтевам хитно заустављање угрожавања Високих Дечана и поштовање заштићене зоне манастира, те заустављање безакоња. Ово није први пут да се покрећу и свечано отварају путарски радови у непосредном окружењу манастира Високи Дечани, што сведочи о програмској небризи привремених институција у Приштини за српску културну баштину на Косову и Метохији и увредљивом односу према верским осећањима српског народа“, каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ марка Ђурића, достављеном медијима. Ђурић је такође навео да очекује „да представници међународне заједнице одлучно реагују и спрече безакоње у окружењу манастира, који је на Унесковој листи светске културне баштине“

„Овакво опхођење према бисеру српске и светске културе, не само да је антицивилизацијско, већ је противно чак и законима који важе у Приштини и одлукама тамошњег уставног суда“, закључује директор Канцеларије за КиМ.

Саопштењем се огласила и Српска листа.

„Српска листа је разочарана данашњом церемонијом отварања пута у општини Дечане којој су присуствовали чланови Владе у Приштини, јер се пут гради у зони манастира Високи Дечани, која је законом заштићено добро у оквиру кога је забрањено извођење оваквих радова. Српска листа осуђује овакво деловање званичника Владе којим се наставља са нелегалном градњом и позива представнике међународне заједнице да најхитније реагују и снагом свог ауторитета спрече ове нелегалне активности“, наводи се у саопштењу Српске листе и подсећа „да је изградња овог пута илегална, и противна законима на снази, па и одлуци Уставног суда којом је одлучено да се манастиру Високи Дечани врати 24 хектара земље“.

Данас је почетку радова на путу Дечани – Плав, присуствовао и нови косовски премијер Авдулах Хоти.

А.Ћ.