Вуковић: Радови у зони манастира Високи Дечани су атак и на УН

Поводом почетка радова на изградњи пута Дечане – Плав, који пролази поред манастира Високи Дечани, у зони забрањене градње, после протеста Канцеларије за КиМ и Српске листе, саопштењем се огласио и председник Привременог органа Општине Дечани Вуко Вуковић.

„Ово што се ради у Дечанима, сведочи о одсуству свих цивилизацијских норми и моралних вредности оних који врше суштинску власт у покрајини. Апсурдно је да они који траже улазак у UNESCO заправо не знају ништа о тој организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу, што овим чином најбруталније демонстрирају, будући да су Високи Дечани на UNESCO-вој листи светске културне баштине, или, што је још горе и реалније, можда намерно пркосе Уједињеним нацијама где се самопроглашено Косово не признаје, односно признаје се као саставни и неотуђиви део Србије, како једино и може бити. Реч је дакле и о бруталном атаку на Уједињене нације, а не само на Дечанску светињу“, написао је, између осталог, Вуковић у саопштењу достављеном медијима.

Вуковић додаје да се као председник Привременог органа Општине Дечани придружује позиву Српске листе и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да „представници међународне заједнице без одлагања реагују и зауставе нелегалне радове у зони Дечанског манастира, јер је оно што се ради у овој метохијској вароши у супротности и са приштинским прописима“.

А.М.