Апелациони суд потврдио оптужницу против Крстића и Шабанаја

Апелациони суд је потврдио оптужницу против Златана Крстића и Дестана Шабанаја за злочине против цивилног становништва, јавила је Заклетва за правду.

Апелациони суд је одбио жалбу адвоката као неосновану и потврдио одлуку Специјалног одељења Основног суда у Приштини од 16. марта којом је потврђена оптужница Специјалног тужилаштва подигнута 30. децембра.

Апелациони суд је установио да је у оптужници предочено довољно доказа који су прикупљени на легалан начин.

Златан Крстић окривљен је за наводни ратни злочин почињен у селу Горње Неродимље у општини Урошевац 26. марта 1999. Према наводима оптужнице, Крстић је окривљен да је заједно са другим припадницима српске полиције, војске и парамилитарних група, обучен у униформу и наоружан, свесно и са намером, пратећи наређења надређених директно учествовао у нападу на Албанске цивиле, посебно породицу Нуха која није учестовала у оружаном сукобу.

Током те акције, у саизвршилаштву са другим припадницима полицијских, војних и парамилитарних снага, прво са моторним војним и полицијским средствима, ушао је у двориште куће Османа Нухе, а затим под пуцњима оружја и виком на српском језику, жустро и на силу су ушли унутар куће, где је било склоњено 19 чланова те породице, међу њима деце, жена и мушкараца.

Он се терети да је саучествовао у извршењу кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва по члану 142 у вези са чланом 22 Кривичног законика СФРЈ предвиђеним Кривичним закоником Косова.

С друге стране, Дестин Шабанај је, према наводима из оптужнице 1. априла 1999, у функцији инспектора, наоружан аутоматским оружјем у намери да обешчасти, понизи и дерогира, наредио да се тела Османа Нухе, Брахима Нухе, Агрона Нухе и Исмета Рамаданија сахране без достојанства и у супротности са правилима рата.

Он се терети да је извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва по члану 142 у вези са чланом 22 Кривичног законика СФРЈ предвиђеним Кривичним закоником Косова.

Извор: Betimi për Drejtësi/КоССев