Врбовац: Породиљи после 7 година није обновљен уговор; Школа: Смањио се фонд часова; Канцеларија: Максимално ћемо се ангажовати

Илустрација фото: pixabay/Taken

Бојани Вујић, породиљи из Врбовца истекао је радни однос у Техничкој школи у овом месту након породиљског одсуства. Иако јој је уговор редовно обнављан последњих седам година, овог јуна добила је решење о престанку радног односа јер је у међувремену смањен укупан фонд часова због укидања једног смера у школи, каже директор Далибор Дајић. Са њеним случајем упозната је и Канцеларија за КиМ, очекују брзо решење.

Бојани Вујић, дипломираној психолошкињи, уручено је решење у ком се наводи да јој је истекао рок у ком је заснован радни однос 9. јуна. Она за наш портал потврђује да није имала уговор на неодређено, већ да јој је сваке године уговор обнављан на по годину дана.

„У радни однос сам ступила школске 2013/2014 године, одмах након што сам дипломирала. По струци сам психолог, али сам држала часове грађанског васпитања и руског језика. Након што сам остала трудна, радила сам до краја трудноће, односно 28 дана пре термина за порођај након чега сам добила годину дана породиљског одсуства“, објашњава за КоССев Бојана Вујић.

Међутим, када је предала потребну документацију након што јој је окончано породиљско одсуство, њој је, како објашњава речено да у школи нема места јер особи која је примљена као њена замена уговор важи до 31. августа.

Како даље наводи у школи су јој препоручили да искористи и одмор од 27 дана, а потом и одсуство ради неге детета. Вујић међутим наводи да јој је 9. јуна истекао годишњи одмор, а да документацију за одсуство за негу детета није предала зато што је дете у потпуности здраво.

Вујић сматра да јој уговор ове године није продужен из политичких разлога, односно како би особа која је примљена као њена замена остала на послу.

„Њихова је грешка то што су новом раднику дали уговор до 31. августа, не рачунајући на то да породиља треба да се врати са одсуства 6. маја“, тврди она.

Директор школе: Смањен је фонд часова

Директор школе, Далибор Дајић, потврђује да је Вујић истекао уговор након породиљског и да након тога није обновљен. На питање шта се то ове године променило у односу на све претходне када је Вујић обнављан уговор, каже да је укупан фонд часова у школи смањен.

„Сваке године имамо мање часова, од следеће школске године имаћемо 30 мање часова, укида се смер машински техничар. Ове године смо имали само два смера, економски и трогодишњи“, наводи Дајић.

Каже још да школа тренутно броји 85 ђака и 8 одељења, али да ће од септембра бити једно одељење мање.

На питање о томе на који период се закључују уговори и да ли је уобичајено то што је Вујић у решењу наглашено да је искористила породиљско одсуство и годишњи одмор, Дајић је рекао да је то питање за правнике.

Вујић није имала пун фонд часова.

Канцеларија за КиМ: Радимо интензивно на том случају

Вујић се након што јој је истекао уговор обратила заменику директора Канцеларије за КиМ, Душану Козареву.

Он наводи да је упознат са случајем и да су задужени надлежни који тренутно испитују околности те да ће се због специфичности ситуације у којој се Вујић налази максимално ангажовати да јој обезбеде економску сигурност.

„Иако формално-правно истек уговора није споран, ми ћемо пробати да нађемо начина да јој обезбедимо сигурност будући да се ради о жени са малим дететом“, наводи Козарев за КоССев.

Извор: КоССев