Специјални суд подигао оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија за убиство скоро 100 људи

Прве оптужнице Специјалног суда Косова подигнуте су против косовског председника Хашима Тачија и председника ПДК и једног од најутицајнијих политичара Косова – Кадрија Весељија. Вест је управо потврдило Специјално тужилаштво саопштењем за штампу, у којем, штавише, два званичника оптужују да су све време ометали и подривали рад овог суда, спроводећи чак и тајну кампању за укидање закона о Специјализованим већима.

Како је и најављено, то се и догодило. Већ неколико месеци за јул се најављује обелодањивање прве две оптужнице суда за ратне злочине који су се на Косову догодили од јануара 1998 – до децембра 2000 – једне поднете у фебруару, друге у априлу. Међутим, оно што се у јавности није знало до данас је то ко су први оптужени.

Овај суд је до сада испитао више стотина бивших припадника ОВК, а јули је последњи шестомесечни рок када прва оптужница мора бити потврђена или одбачена. Садржај оптужнице је поверљив и објављује се само ако се потврде сумње судије из претходног поступка. То је оно што се до сада знало.

Као и то да је лидер ПДК, а некада једна од најкључнијих фигура ОВК, Кадри Весељи већ испитан од стране тужиоца овог суда – 4. децембра прошле године што је и сам Весељи потврдио на конференцији за шрампу.

Такође, више спекулација у јавности било је да је испитан и сам Тачи, али је онто више пута демантовао.

У наставку објављујемо изворно саопштење.

„Дана 24. априла 2020. Специјализовано тужилаштво је Специјализованом већима Косова поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим ТАЧИ, Кадри ВЕСЕЉИ и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. У оптужници се наводи да Хашим ТАЧИ, Кадри ВЕСЕЉИ и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашим ТАЧИЈА и Кадри ВЕСЕЉИЈА да ометају и подривају рад Специјализованих већа. Г. ТАЧИ и г. ВЕСЕЉИ су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде. Таквим поступцима г. ТАЧИ и г. ВЕСЕЉИ су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова“.

Извор: КоССев