Владика Теодосије на Газиместану: Има много оних који би желели да не будемо на овим просторима, али нећемо се дати, нећемо се предати

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Централна манифестација обележавања Видовдана на Косову и Метохији, традиционално је одржана испред споменика страдалим јунацима Косовског боја на Газиместану, уз верска и обележја Републике Србије.

Парастос страдалима, служили су епископ рашко-призренски Теодосије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Браћо и сестре, у роду српском Свети кнез Лазар је наш Мојсије, наш вођа. Он је у одсутном тренутку потврдио завет нашег народа са Христом Богом у Светом јеванђељу дат, а онда је потврдио и завет Симеона Немање и Светог Саве и свих претходника, Светог краља Стефана Дечанског, који су се определили за Христа, за истину, за правду и нису жалили живот свој и све овоземаљско ради Христа и царства небеског, вечног. И тако се Свети кнез Лазар определио управо за царство небеско. Он је крвљу својом запечатио завет са нама. Ако су Јевреји били и означени као изабрани старозаветни народ Божји, ми Срби смо међу осталим другим народима који су познали Христа и пошли за Христом, новоизабрани народ новозаветни и са тим носимо одговорност да следимо завет Светог кнеза Лазара који је живот свој управо овде положио за Христа, за веру, за отачаство и за ово наше свето Косово и Метохију. Остајући на овим просторима, чувајући ову свету земљу натопљену крвљу и исто тако чувајући наше светиње, молећи се у њима, ми тиме потврђујемо свој завет и зато смо Богу благодарни данас, можда у много мањем броју. Некада смо се борили овде са Турцима освајачима, а сада имамо једну другу борбу. Има много оних који би желели да не будемо на овим просторима, али нећемо се дати, нећемо се предати и истрајаћемо, не толико својим силама и снагом, колико Божјом силом и нашом вером“, бседио је владика Теодосије.

This slideshow requires JavaScript.

Јаке снаге Косовске полиције обезбеђивале су данашњи скуп, а дошло је и до инцидента, када је полиција ухапсила двојицу младића због ношења српске заставе. Младићи су убрзо пуштени.

А.Ћ.