Тачи се не оглашава, Еди Рама на Косову

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У тренуцима када се косовски председник Хашим Тачи још увек није обратио јавности после подизања оптужнице против њега и председника Демократске партије Косова Кадрија Весељија, у косовској јавности се спекулише да ли ће Тачи поднети оставку или ће чекати потврђивање оптужнице.

Аналитичари и експерти тврде да Тачи нема законску обавезу да поднесе оставку, али има моралну, као што је то већ два пута урадио Рамуш Харадинај. Харадинај је први пут оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине у бившој Југославији, када је против њега била подигнута оптужница и други пут када је од Специјалног тужилаштва за злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова добио позив за саслушање.

Тачи се огласио два пута од подизања (још увек непотврђене оптужнице), први пут да обавести јавност да одлаже састанак у Вашингтону са српском делегацијом и други пут да је стигао у Тирану и да ће се по повратку у Приштину обратити јавности. Обраћање које је најављено за јуче, одложено је за вечерас у 20 часова без објашњења.

Пре Тачијевог обраћања, уколико до њега дође вечерас, у Приштину је стигао албански премијер Еди Рама, који је претходно о борби такозване Ослободилачке војске Косова говорио у албанском парламенту, нагласивши да је борба била ослободилачка и чиста.

Рама ће се прво данас пре подне састати са лидером НИСМ-е, једне од партија која је у влади Авдулаха Хотија, Фатмиром Љимајем, затим са председницом Скупштине Вјосом Османи. После тога следи састанак са косовским премијером Авдулахом Хотијем, са председником Демократске партије Кадријем Весељијем и на крају у вечерњим часовима са Хашимом Тачијем. Састанак са Рамушом Харадинајем, са којим Рама није у добрим односима и са којим се често сукобио и преко медија, није најављен.

А.Ћ.