Хашим Тачи у приштинском тиму за дијалог или не?

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У извештају Дика Мартија на основу којег је формиран Специјални суд за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова, име Хашима Тачија се спомиње 27 пута. Због тога је и било очекивано да се против њега подигне оптужница, међутим питање је да ли ће оптужница да буде потврђена и да ли ће се суђење косовском председнику одржати.

И поред оптужнице за ратне злочине, подигнуте 24 априла, а објављене два месеца касније, Хашим Тачи је још увек председник Косова.

„У овом новом тешком поглављу, само уједињени можемо да напредујемо, како на међународном плану, тако и на националном. Наредних дана ћу се консултовати са политичким лидерима о даљим корацима. Уверавам вас још једном, са правдом се нећу суочавати из ове канцеларије“, рекао је Тачи у свом првом обраћању после обелодањивања још увек непотврђене оптужнице.

Пре консултација са косовским лидерима, Тачијев гост је био албански премијер Еди Рама. Каже да је дођао као подршка, а не да дели савете.

„Ја да делим савете „Змији“??? Сећате се, то је Тачијев ратни надимак. Не, ми нисмо овде дошли као група адвоката Хашима Тачија или Кадрија Весељија. Ми смо овде дошли да их подржимо, да будемо поред људи који су институционалне фигуре, пре свега председник државе. Дошли смо зато што ја снажно верујем да је ово врло критичан тренутак који може да има врло тешке последице за Косово“, рекао је између осталог на конференцији за медије, по завршетку посете приштинским лидерима Еди Рама.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовска јавност такође мисли да је оптужница наштетила имиџу Косова, али је јединствена у ставу да такозвана ОВК није чинила злочине. Међутим, јавност, политичари и аналитичари су подељени по питању Тачијеве оставке на место председника.

„У оквиру његовом посла, у оквиру посла предсеника Косова, ја мислим да није нормално да председник и даље обавља своју дужност, макар оптужница била и формална“, каже адвокат Том Гаши, док политички аналитичар Фисник Хаљими сматра да тачи не треба да поднесе оставку јер оптужница против њега није подигнута.

У међувремену, због оптужнице против Тачија, поново блокада дијалога између Београда и Приштине. На наше питање да ли је за Брисел и Вашингтон, Хашим Тачи и даље преговарач и да, мејлом смо добили не баш јасне одговоре.

„Хвала вам на питању, ми нисмо овде да спекулишемо. На Косову је да одлучи, ко ће да буде представник у преговорима“, одговор је чланице тима Мирослава Лајчака Катарине Канд. Из америчке амбасаде смо добили још краћи одговор. Кажу да немају коментар на наше питање да ли ће САД прихватити тачија као члана преговарачког тима, уколико се тако договоре лидери косовских Албанаца.

А.Ћ.