Пет новоинфицираних у српским срединама на Косову

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

У српским срединама на Косову регистровано је пет нових случајева коронавируса, од тога два у Звечану, један у Косовској Митровици, један у Зубином Потоку и један у Косовској Каменици, рекао је за КоССев епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Александар Антонијевић.

Завод за јавно здравље који од ове недеље тестирања на коронавирус врши понедељком средом и петком, у среду је упутио ка лабораторији „Ватрено око“ у Београду 41 узорак особа тестираних у српским срединама на Косову и Метохији.

Од укупног броја тестираних, до овог јутра су пристигли резултати за 9 узорака, од којих је за четири потврђен коронавирус, тврди Антонијевић

Овом Заводу у међувремену је уједно достављен позитиван тест за особу из Косовске Каменице која је претходно тестирана у Нишу.

У српским срединама на Косову до сада је регистровано 30 нових случајева коронавируса, рекао је Антонијевић.

Антонијевић није могао да потврди колико је пацијената тренутно хоспитализовано у митровичком КБЦ-у, али нам је саопштио да је до синоћ број хоспитализованих који су оболели од Цовид-19 био осам, те да је уједно било пацијената са упалом плућа.

Тренутно нема пацијената са тежом клиничком сликом, поручио је.

Остали пацијенти са лакшом клиничком сликом, према новим правилима, а након што је затворена привремена ковид болница која је била смештена у студентском дому у Косовској Митровици, налазе се у кућној изолацији.

Подсетимо, Кризни штабови четири општина на Северу Косова у понедељак су увели су нове мере у борби против коронавируса, којима се, између осталог, забрању окупљања и скраћује радно време кафића.

Нове мере у општинама на Северу Косова донете су у дану када је саопштено да је од 18. јуна у српским срединама регистровано 15 новооболелих од COVID-19 – од тога 12 са Севера и 3 са централног Косова. Антонијевић је потом у среду, потврдио за наш портал да су пристигли нови резултати, те да је још 10 особа оболело од COVID-19.

Извор: КоССев