У српским срединама на Косову 43 случаја корона вируса

Илустрација фото: pixabay/vperemencom

На Северу Косова регистровано је још 13 позитивних случајева коронавируса, потврдио је за КоССев епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Александар Антонијевић.

Завод за јавно здравље послао је у среду 41 узорак лабораторији „Ватрено око“ у Београду. Од тога је до јутрос стигло девет резултата, од којих је за четири особе потврђено да су позитивни на на коронавирус, као и позитиван резултат за особу из Косовске Каменице која се претходно тестирала у Нишу.

Пре непуних сат времена су пристигли и резултати за преостала 32 узорка.

„Од укупно 32 резултата колико смо још чекали регистровано је 13 нових случајева коронавируса“, поручио је Антонијевић.

Од тога је пет случајева регистровано у Лепосавићу, а осам у Косовској Митровици.

С озбиром на то да су резултати тек пристигли, у току је процес испитивања клиничке слике пацијената, како би се утврдило да ли ће бити хоспитализовани или ће бити у кућној изолацији.

„Сада их ковид амбуланте са територије општине обавештавају, ради се крвна слика, снимак плућа, воде се на преглед код инфектолога и одлучује се да ли ће бити хоспитализовани или ће да буду у кућној изолацији“, рекао је Антонијевић.

Антонијевић износи сумњу да је до већег броја новоинфицираних дошло управо након релаксирања мера, доласка студената, али и због весеља која су се одржавала у претходном периоду.

Поручује да се нада да ће због новонастале ситуације грађани више поштовати усвојене мере у борби против коронавируса.

Укупан број новоинфицираних у српским срединама на КиМ-у сада је 43.

Завод за јавно здравље у Косовској Митровици јуче је послао 50 узорака у лабораторију „Ватрено око“. Очекује се да ће резултати пристићи у недељу вече или понедељак ујутру.

Извор: Портал Коссев