Др Братислав Лазић: Епидемиолошка ситуација на централном Косову под контролом, али није задовољавајућа

Др Братислав Лазић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У српским срединама на Косову и Метохији је, по подацима завода за јавно здравље у Косовској Митровици, тренутно 43 активна случаја заражених вирусом COVID-19. Како сазнајемо, четворо људи је оболело у Метохији, у Гораждевцу, један случај је регистрован у Партешу, где је оболео један припадник Косовске полиције, а тренутно је четворо заражених корона вирусом на централном Косову. Директор КБЦ Приштина у Грачаници, др Братислав Лазић је потврдио да су четири особе са централног Косова позитивне на вирус COVID-19, каже да се све више људи јавља лекарима због респираторних проблема и позива грађане да поштују прописане мере како би се спречило ширење епидемије.

„Актуелно имамо четворо заражених, од тога, троје је са лакшим симптомима, односно један је и без симптома, а једна пацијенткиња је морала да буде хитно пребачена у ковид центар Клиничког центра Ниш због изражених компликација на респираторном систему. Дакле, ситуација тренутно јесте на неки начин очекивана, међутим број пацијената, односно особа које траже прегледе у ковид амбуланти, наравно и прегледе инфектолога, повећава се сваким даном, тако да из тога закључујемо да је епидемија у одређеном замаху и у овом нашем региону“, рекао је за ТВ Б92, директор КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници, др Братислав Лазић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Др Лазић каже да је процедура тестирања успостављена одмах на почетку епидемије.

„Постоје ковид амбуланте у којима се пацејинти са одређеном симтоматологијом јављају, након тога се врше консултације од стране инфектолога и доноси одлука да ли постоје клиничко епидемиолошки услови, односно разлози да се учини предвиђено тестирање ради дефинитивне потврде ковид инфекције и то се у континуотету дешава и у нашем региону, који покрива наш здравствени систем“, тврди директор КБЦ у Грачаници и додаје да је тренутна епидемиолошка ситуација на централном Косову међу српским становништвом нешто лошија, односно озбиљнија него што је била у ранијем периоду.

„Ми смо први део ове епидемије прошли одлично из разлога што се становништво изузетно коректно понашало и поштовало све мере прописане од стране надлежних органа Републике Србије и то је очигледно у тој првој фази епидемије дало изузетно добре резулатате. Сада мислим да је дошло до одређеног опуштања међу грађанима, мислећи да је све готово и без обзира на наше инсистирање и свакодневна упозорења и истицање свих оних препорука које су прописане од стране надлежних органа Републике Србије, ипак мислимо да је то главни разлог због чега се сада поново епидемија интензивира, па се то наравно догађа и овде код нас на централном Косову, међу српским становништвом. Заиста је неопходно предузети све прописане мере, да је то сада на становништву, ми као здравствени радници јесмо спремни у сваком погледу, међутим, поента је у томе да они треба себи, а и нама, а и читавој заједници да помогну тако што ће поштоватисве прописане мере и то је практично једини начин да се ова епидемија која очигледно има свој наставак, сузбије“, савет је доктора Братислава Лазића који је поновио да КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници и сви остали домови здравља на подручјима насељеним Србима, располажу свом потребном заштитном опремом и медикаментима.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Поштују се и спроводе сви принципи који су прописани од стране Министарства здравља и Кризног штаба Републике Србије и што се тиче наше снабдевености, ми смо сада у одличном положају. Имамо довољно заштитне опреме, имамо довољну количину лекова и захваљујући једном изузетном ангажовању надлежног министарства и Канцеларије за Косово и Метохију, тако да могу рећи да ми спремно дочекујемо овај такозвани други пик епидемије вируса COVID-19“, закључује директор КБЦ Приштина, са седиштем у Грачаници.

А.Ћ.